Bol u sinusima: Prirodni lijekovi
Foto: Flickr

Bol u sinusima i pritisak se uspješno mogu liječiti prirodnim lijekovima. Otkrivamo koji prirodni lijekovi vam mogu pomoći kod problema sa sinusima. 

Vaši sinusi su vrećice ispunjene zrakom koje se nalaze u vašim obrazima, iza vašeg čela i obra, na obje strane vašeg nosa i iza vašeg nosa. Oni se lako začepe. Zdravi sinusi su obloženi tankim slojem sluzi koja zadržava prašinu, bacile i druge čestice u zraku. Idealno je kada malene dlačice uklanjaju sve što sluz zarobi te sluz prenose do želuca putem grla. 

Uzroci problema sa sinusima? 

Bol u sinusima i pritisak javljaju se kada se tkivo u vašem nosu i sinusima upali i natekne. Zbog toga se sinusi ne mogu isprazniti. Upale se javljaju zbog promjene u temperaturi, alergija, pušenja i obične prehlade, tj. bilo čega što sprječava dlačice da uklone sluz koja skuplja neželjene tvari. 

Prirodni lijekovi za bol u sinusima

Donosimo nekoliko prirodnih lijekova koji vam mogu olakšati probleme s bolnim sinusima.

1. Udišite vlažan zrak

Korisno je imati ovlaživač zraka u vašoj spavaćoj sobi ili u sobi u kojoj provodite dosta vremena. Suhi zrak iritira sinuse. Može pomoći i udisanje pare dva do četiri puta na dan. Samo sjedite u kupaonicu sa zatvorenim vratima i otvorite tuš. Voda mora biti vruća. Odlične su i vruće kupke. 

VIDI OVO: Kako u nekoliko sekundi pročistiti sinuse koristeći samo svoje prste?

2. Izbjegavajte zapušene prostorije

Razne pare proizvoda za čišćenje, dim cigareta, parfemi i dezodoransi mogu jako smetati sinusima. Nemojte dopuštati da se puši u vašem domu. Pazite na proizvode za čišćenje, neka oni budu prirodni i biološki kako ne bi štetili vama, a ni zraku koji udišete. 

3. Pijte više vode

Za sinuse je dobro piti puno vode ili soka. Tako se iz njih lakše otpušta sluz. Nemojte piti previše kofeina ili alkohola jer oni pospješuju oticanje. Pijte 8 ili više čaša vode (ili nekog drugog zdravog pića) na dan, savjetuje Webmd

4. Ispirite nos

Ispiranje nosa pomaže čišćenju vaših sinusa. Možete koristiti fiziološku otopinu kako biste uklonili alergene i sluz iz sinusa. Nagnite se nad umivaonik, špricom brzo unesite otopinu u jednu nosnicu i pustite ju da se proširi vašom nosnom šupljinom i izađe kroz drugu nosnicu. Nikako nemojte disati kroz nos ili držati vaša usta otvorena. 

5. Izbjegavajte sve što može dovesti do upale sinusa

Ako znate da ste alergični, izbjegavajte sve alergene zbog kojih može doći do upale sinusa kao što su prašina, kućni ljubimci, pelud i slično. 

Bol u sinusima nikada nije ugodna, a vrlo ju je lako spriječiti na prirodan način. Neki načini, kao što je ispiranje, možda neće biti ugodni, ali su zato jako učinkoviti te ćete vrlo brzo osjetiti olakšanje.