Čaj u vrećicama je opasan: Znanstvenici su otkrili nešto zastrašujuće

Mnogi proizvođači koriste sintetičke tvari poput plastike za pakiranje vrećica čaja.

Dokazano je da vrećice čaja za jednokratnu upotrebu predstavljaju jedan od izvora mikroplastike u ljudskom organizmu. Ovaj zaključak donijela su istraživanja s kanadskog sveučilišta McGill iz Montreala.

Posljednjih godina mnogi proizvođači koriste sintetičke tvari poput plastike ili polietilen tereftalata (PET) za pakiranje vrećica čaja.

Tijekom istraživanja, znanstvenici sa spomenutog sveučilišta uklonili su listove čaja iz tih vrećica, a sama vrećica je stavljena u vrelu vodu na 5 minuta, na temperaturi od 95 stupnjeva Celzijusa.

VIDI OVO: Uzela je vrećicu od čaja i stavila je na ruku: Oduševit ćete se kad vidite što je time postigla

Je li čaj u vrećicama opasan za zdravlje? 

Tijekom kuhanja vrećice čaja u čaši se nakupi oko 11,6 milijardi mikročestica većih od 100 nm i 3,1 milijarde nanočestica nevidljivih ljudskom oku, javlja BBC.

Ta razina zagađenja je tisućama puta veći nego kada koristite drugu hranu. Iz studije nije jasno od kojih proizvođača su se koristile vrećice čaja, i koristi li svaki proizvođač te vrećice ili ima onih sigurnijih?

VIDI OVO: Evo zašto više nikada nećete baciti vrećice od čaja!

Znanstvenici su nedavno pronašli mikroplastiku u organizmima 97% njemačke djece. Biolozi su u studiji od 2014. godine pa do 2017. godine, pregledali urin 2,5 tisuća djece uzrasta od nekoliko mjeseci do 17 godina. Na uzorcima urina znanstvenici su tražili ostatke plastifikatora – supstance koje su dio suvremene plastike, a proizvode se nakon što tijelo pokuša preraditi plastične čestice.