Čekanje na Boga

„Nemoj se žestiti zbog zlotvorā, zavidjet’ nemoj onima koji bezakonje čine. Jer bit će ubrzo kao trava pokošeni i osušit će se ko zeleno bilje. Uzdaj se u GOSPODA i čini dobro, počivaj na zemlji i hrani se vjernošću. I uživaj u GOSPODU, i ispunit će ti želje srca tvojega! Povjeri GOSPODU put svoj i uzdaj se u njega, i on će učiniti! I izvest će pravednost tvoju kao svjetlo, i pravdu tvoju kao podne. Smiri se u GOSPODU i strpljivo čekaj na njega; ne žesti se na onog što uspijeva na svojemu putu, na čovjeka koji spletke kuje. Utišaj gnjev i ostavi se srdžbe; ne žesti se, to samo zlu vodi. Jer će zlotvori biti satrti, a koji na GOSPODA čekaju, oni će baštiniti zemlju“ (Psalam 37,1-9).

Čekanje na Boga je važna duhovna disciplina u našem hodu u vjeri. Život kralja Davida uči nas o vrijednosti toga da slijedimo Gospodinov plan i budemo svjesni opasnosti ukoliko hodamo ispred njega.

Kad je David bio mladi pastir, prorok Samuel ga je pomazao za budućeg izraelskog kralja. Ipak, David nije postao vladar dugi niz godina. Čekanje na Gospodina da ga postavi na prijestolje postalo je još teže kad se trenutni kralj Šaul okrenuo protiv Davida i uporno pokušavao oduzeti njegov život. Unatoč prilici da preuzme stvar u svoje ruke i ubije svog neprijatelja, David se suzdržao. Nije dopustio ni nikome drugome da napadne Šaula (1. Sam 24,1-7). Čekao je na Boga i bio uvelike blagoslovljen zbog poslušnosti.

Kralj David također je znao što znači krenuti dalje bez Gospodina. Jednu je godinu odlučio ne pridružiti se svojoj vojsci u borbi, iako je to bila njegova dužnost (2. Sam 11,1). Za vrijeme svog boravka kod kuće primijetio je Batšebu, ženu Urije, i poželio je. Djelujući prema svojim željama, začeo je s njom dijete, a potom pokušao prikriti svoj grijeh. Kakav je samo nered napravio od svoga života. Umjesto da slijedi Gospodinov plan i bude blagoslovljen, doživio je Božju kaznu i mnogo patnje.

Kao vjernici želimo poslušati Gospodina, ali mogu postojati situacije kada nas snažna želja pokreće naprijed, a da ne čekamo na Njegovo vodstvo. Kao i David, doživjet ćemo blagoslov poslušnosti ili bol neposlušnosti. Svakako potražite Božji plan prije nego što djelujete.

Autor: Charles F. Stanley; Prijevod: Vesna L.; Izvor: InTouch.org

NAJNOVIJE!