Čekati na Gospodina
Foto: Pexels

Što je Izaija mislio kada je napisao te riječi: „čekati na Gospodina“? Kako bi to izgledalo da u vremenima kao što su ova imamo orlova krila?

Čekate na red kod liječnika daleko duže nego što ste to očekivali (i kažete sami sebi da vam prošlo iskustvo govori kako ste si trebali ponijeti knjigu za ovo mjesto!) Vaše oči odlutaju do uokvirene slike na zidu, na kojoj orao leti iznad voda i planina. U malenoj poruci ispod piše: „Ali koji se uzdaju u Gospoda, crpe novu snagu, krila im rastu kao orlovima, trče i ne umaraju se, hode i ne sustaju“. (Izaija 40, 31)

Iznenađeni ste što je liječnik možda kršćanin ili je to samo ukras? Drugo, shvaćate koliko je ironično imati ohrabrenje iz Biblije u vezi strpljivog čekanja kod liječnika. Nakon toga vaše misli odlutaju na druge vrste čekanja.

Možda su vaši mnogi posjeti kod liječnika povezani s čekanjem na iscjeljenje. Možda ste tražili posao duže nego što ste očekivali. Samovoljno dijete ili loša obiteljska situacija možda su vas ostavili praznih ruku i kao da sve što možete učiniti jest čekati. Toliko života je izvan naše kontrole, čak i kada se radi o našim najdubljim potrebama. To su razdoblja kada čekanje na Gospodina postaje najvažnije.

Što znači ”čekati na Gospodina”?

Što je Izaija mislio kada je napisao te riječi: „čekati na Gospodina“? Kako bi to izgledalo da u vremenima kao što su ova imamo orlova krila?

Jednostavno rečeno, sve se svodi na to odakle naša moć dolazi. Orao se uzdiže do velikih visina, ali ne leti na mlazni pogon. Njegovo tijelo je stvoreno kako bi dalo maksimalnu moć u zraku, tako da on leti velikim visinama brzo i lako.

Izaija nam ukazuje na to da sebe gledamo kao na ovisna stvorenja, stvorena da se oslonimo na nešto nevidljivo, nešto veće od nas samih. Činjenica da je orao tako ovisan o moći zraka nije njegova slabost. Umjesto toga, njegova ovisnost je njegova najveća snaga.

Vratimo se na vas i čekanje na red kod liječnika. One koji mogu čekati će s vremenom liječnik pozvati u ordinaciju. Liječnii mogu promatrati, ponekad prepisati, obično savjetovati i s vremenom preporučiti specijalisti. Koja je razlika između oslanjanja na liječnika i oslanjanja na Gospodina? Biste li trebali izaći iz liječnikovog ureda i umjesto toga potražiti Gospodinov ured?

Hebrejska riječ koju Izaija koristi za ”čekanje” je ”Qavah”. Ona znači ”čekati, tražiti, nadati se, očekivati”.

Što očekujete da će se dogoditi?

Kako biste otkrili čekate li na Gospodina ili ne, razmotrite ovo pitanje:

Što očekujete da će se dogoditi u vašoj situaciji?

Osoba u čekaonici očekuje da će liječnik sudjelovati u njezinom ozdravljenju. Osoba koja očekuje na Boga očekuje da će Bog upotrijebiti  bilo koji ili sve Njegove resurse kako bi iscjeljenje došlo u pravo vrijeme i na pravi način. Možda će taj liječnik biti važan dio Božjeg iscjeljenja ili možda neće. U svakom slučaju, Bog je taj koji donosi iscjeljenje.

Druga osoba nema dovoljno novca na svom bankovnom računu kako bi platila razu kredita, koja dolazi na naplatu za dva dana. Prijavljuje se na svakojake poslove, ali dosad ništa nije došlo. Upitao je prijatelja za posudbu novca i očekuje da će mu prijatelj vjerojatno pomoći. No, on u konačnici očekuje da će mu Bog dati posao i da će se pobrinuti za njegovu obitelj, jer zna da je Bog na čelu njegova života.

Let oko planine

Za aktivno čekanje na gospodina, ispunite svoj um istinom o Božjem liku, pogotovo kako se to odnosi na vaši situaciju. U Kološanima, Pavao kaže: „usmjerite svoje umove na stvari odozgo, ne na zemaljske stvari“. (Kološanima 3, 2)

Zašto orlovi tako često lete oko planina? Ispada da je ondje najbolja zračna struja. Oblik planine stvara snažnu zračnu struju. Nakon što orao upadne u takvu struju, on može letjeti oko planine.

Razmislite o tome: sama prepreka koju orao želi prijeći stvara moć da se on izdigne iznad nje. Naše poteškoće mogu stvoriti snažnu zračnu struju za naše misli kako bismo postavili svoje umove na stvari odozgo.

Može biti potrebno određeno vrijeme kako bismo namjerno postavili svoje umove na sve osim na naše probleme. Ali, možete upotrijebiti svoju brigu kako biste stvorili podsjetnike na to da trebate postaviti svoje umove na stvari odozgo.

Odaberite određeni dio Biblije koji se odnosi na vašu situaciju (pogledajte neke od ideja ispod).

Zapišite to na kraticu ili to učinite pozadinskom fotografijom na vašem pametnom telefonu.

Svaki puta kada se uhvatite da se brinete za tu situaciju, izvucite svoju karticu ili telefon i pročitajte Pismo.

Ako čekate na iscjeljenje, potražite dijelove Biblije koji opisuju Boga kao iscjelitelja:

  • Isus je ozdravio velikodušno i radosno!Marko 6, 56
  • Isus je preko križa dao iscjeljenje za mnoge. Izaija 53, 4-6

Ako čekate na ispunjavanje materijalnih potreba, okružite se istinom da se Bog brine za svoju djecu:

  • „Bog je u mogućnosti obilno vas blagosloviti“. 2. Korinćanima 9, 8
  • Isus uči kako da gledamo na to kako se Bog brine za ptice i cvijeće kao dokaz toga kako će se brinuti za nas. Matej 6, 25-34

Ako čekate na usmjerenje u svome životu ili za određeno situaciju, usmjerite se na činjenicu da je Bog obećao da će nas voditi.

  • Poučit ću te, pokazat ću ti put, kojim da ideš; svjetovat ću te, upravit ću na te oko svoje“. (Psalam 32, 8)
  • Ovo je put, hodite njime…“ Izaija 30, 21

Bez obzira na vašu situaciju, neka vas vaše brige o tome usmjere prema gore, prema nebeskom Ocu, koji za vas brine toliko duboko.

Korištenje svoje prošlosti kao dokaza za vrijeme čekanja

Vaša vlastita priča može poslužiti kao dokaz vaše nade. Kako vam je Bog pomogao u prošlosti? Koje prepreke ste zajedno prošli?

Pokušajte ovo: kada nekome govorite o svome problemu, iskoristite to kao priliku da im isto tako ispričate priču o tome kako vam je Bog pomogao.

Na primjer: „Moj suprug još uvijek nema posao, unatoč tomu što se trudi i šalje molbe svakoga dana. To je zaista ispit naše vjere, ali svoju nadu stavljamo u Gospodina. On se za nas u prošlosti uvijek brinuo. Kada smo diplomirali, morali smo čekati ono što je izgledalo kao posljednja sekunda kako bismo znali što ćemo iduće raditi. Ali, u pravo vrijeme nam je pristupila naša buduća šefica i zatražila nas da se pridružimo njezinom timu“.

Konačno značenje

Budimo stvarni. Ponekad razmišljanje o prošlosti donosi više pitanja nego odgovora. Možda ste izgubili nekoga koga ste voljeli, iako ste molili za iscjeljenje. Možda ste bili u dugovima i bojite se ponovno vratiti u tu situaciju. Svi imamo priče koje su ostale neriješene.

Stvar koju treba upamtiti je ova: priča još uvijek nije završena.

U nekom smislu, sva stvorenja, kroz cijelu povijest i cijelo čovječanstvo čeka na Gospodina. Čekamo na dan kada će sve biti ispravljeno, kada će stari poredak stvari proći i kada će novo doći. (vidi Otkrivenje 21, 1-7) Znamo unutra da ova sadašnja stvarnost nije onakva kakva bi trebala biti. Čak i stvorenje i naš nevjerojatni orao, željno iščekuje, uzdišući, kao što Poslanica Rimljanima kaže, na nešto bolje. (Rimljanima 8, 18-39) Ako čak i orao, koji izgleda slobodno i velebno, još uvijek nije onako kako bi trebao biti, kako će novo stvorenje izgledati?

Ako nešto iz naših prošlih iskustava donosi pitanja i frustracije i ako to izgleda kao da stvara rupe u vašoj nadi za Božju pomoć, stavite to u kontekst ovog slomljenog svijeta i Božeg plana za njegovu obnovu. Nije sve kako bi trebalo biti niti kako će biti. Taj voljeni kojeg ste izgubili nije trebao umrijeti; smrt je Božji neprijatelj. Ovaj svijet je iskvaren uništenjem, neredom i zloćom. Ali, Isus će nadvladati sve njegove neprijatelje, a posljednji od njih bit će smrt. (1. Korinćanima 15, 24-26)

Dok čekate na Gospodina, neka vas neviđena sila podigne gore i usmjeri vaš pogled na stvari odozgo. Kada ste nemoćni, okrenite se Svemoćnome. Zapamtite Pavlove riječi iz Rimljana 8:

Naše trenutačne patnje su ništa u usporedbi sa slavom koja će nam biti otkrivena“.

Autorica: Allie Boman; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Crosswalk.com