NaslovnicaKršćanski filmoviCIJELI FILM: Ben-Hur

CIJELI FILM: Ben-Hur

Juda Ben-Hur je imućni Židov i plemenit čovjek iz Jeruzalema, za vrijeme rimske imperije u 1. stoljeću. Broj rimskih legija se povećavao u Jeruzalemu i tada je grad došao stari Judin prijatelj Mesala, koji je bio u Rimu dugo godina i koji je u međuvremenu postao vojni zapovjednik.

Obojica su sretni što se sreću nakon toliko godina, ali zaključuju da imaju različita mišljenja o rimskom carstvu. Juda želi da Rimljani odu iz Judeje, dok Mesala misli da Rimljani trebaju vladati Judejom kao i do sada.

Tijekom parade za doček guvernera, s Judine kuće je otpao dio starog krova i zamalo ubio važnog gosta. Iako je Mesala znao da je u pitanju nesretni slučaj, on je okrivio Judu, zajedno s majkom i sestrom za pokušaj ubojstva. Judu su poslali u roblje, a njegovu majku i sestru u zatvor. Juda se ne može začuditi koliko je Rim pokvario Mesalu i on se zaklinje na osvetu. Kada je putovao po Judeji kao rob, sreo je Krista koji mu je dao vode.

Nakon nekoliko godina dospijeva na ratni brod Kvinta Arija koji je dobio zadatak da uništi makedonske gusare. Kada je u tijeku bitke brod potonuo, on je spasio Arija. Začuđen njegovim ponašanjem, Arije ga je proglasio svojim sinom.

Tako je ponovno postao bogat i moćan, te se vraća u Jeruzalem, izaziva Mesalu na utrku dvokolicama i pobjeđuje. Mesala biva teško ranjen i na samrti mu govori da su mu majka i sestra oboljele od gube. Juda odlazi u dolinu gdje gubavci žive i nalazi majku i sestru.

Nakon toga svjedoci su razapinjanja Krista na križ i tada se dogodilo čudo, njegova majka i sestra su ozdravile.

https://vimeo.com/133600636

https://vimeo.com/133608313