Zašto trebamo činiti dobro svojim neprijateljima?

“Nego, velim vama koji slušate: Ljubite svoje neprijatelje, dobro činite svojim mrziteljima, blagoslivljajte one koji vas proklinju, molite za one koji vas zlostavljaju. Onomu tko te udari po jednom obrazu pruži i drugi, i onomu tko ti otima gornju haljinu ne krati ni donje.” (Lukino 6, 27-29)

Kada vas progone, maltretiraju i kada vas mrze, vaša reakcija treba biti blagoslivljanje.

U Lukinom evanđelju 27-29 Isus je rekao: „Nego, velim vama koji slušate: Ljubite svoje neprijatelje, dobro činite svojim mrziteljima, blagoslivljajte one koji vas proklinju, molite za one koji vas zlostavljaju. Onomu tko te udari po jednom obrazu pruži i drugi, i onomu tko ti otima gornju haljinu ne krati ni donje.”

Tko tako postupa? Ne baš puno ljudi, zapravo. To je ono što kršćane izuzima jer ovo nije prirodna ili popularna reakcija.

Potrebno je jako puno hrabrosti da se postupi na takav način! Svaka budala može uzvratiti udarac. Svatko može vratiti udarac. Bilo tko se može osvetiti, svatko zna na agresiju uzvratiti agresijom.

Bog želi da volimo svoje neprijatelje, da svojim mrziteljima činimo dobro, da blagoslivljamo one koji nas psuju, da molimo za one koji nas vrijeđaju, da okrenemo drugi obraz. Je li to lako? Ne, nije. To možemo napraviti samo ako smo ispunjeni Božjom ljubavlju, a to je najsnažniji oblik svjedočanstva.

U filmu Batler (The Butler) vidimo kako se skupina Freedom Raiders s rasizmom i segregacijom crnaca u južnim dijelovima SAD-a borila tako što je ljude trenirala da se ne osvećuju ako ih se udari, pljuje, psuje, gura ili ako se na njih baca hrana. Nenasilan stav šalje jako snažnu poruku.

Dok sam gledao ovu scenu suze su mi dolazile na oči. Pomislio sam „I ja želim biti takva osoba za Isusa. Želim biti hrabar kao i oni. Želim imati hrabro srce koje se neće zatvoriti pred lošim postupcima, bez obzira što bacaju na mene. I želim da moj odgovor bude ljubav.“

Kada se odbijete osvetiti i umjesto toga odgovorite s ljubavlju na poslu, ili prema nekome tko vas ne voli, Bog će biti zadovoljan, a vi ćete primati blagoslove.

„Blago progonjenima zbog pravednosti: njihovo je kraljevstvo nebesko! Blago vama kad vas – zbog mene – pogrde i prognaju i sve zlo slažu protiv vas! Radujte se i kličite: velika je plaća vaša na nebesima! Ta progonili su tako proroke prije vas!“ (Matejevo 5, 10-12)

Isus je za vas platio cijenu. Rekao je ćete i vi platiti cijenu ako ste njegov sljedbenik. Biti kršćaninom ne znači da ćete biti popularni na Zemlji, ali vam je osigurana nagrada u idućem životu.

Autor: Rick Warren; Prijevod: Mislav U.; Izvor: Pastorrick.com

NAJNOVIJE!