9 činjenica o trudnoći koje pokazuju koliko je žensko tijelo fascinantno

Donosimo devet iznenađujućih činjenica o trudnoći koje pokazuju koliko je žensko tijelo zapravo fascinantno.

Svaki se dan rodi preko 350 000 beba. S toliko trudnica moglo bi se pomisliti da se već sve o trudnoći jako dobro zna. No to nije slučaj.

Tijekom trudnoće ženino tijelo prolazi mnoge promjene, a neke od njih zaista su fascinantne.

Portal Brightside donosi 9 iznenađujućih činjenica o trudnoći koje pokazuju koliko je žensko tijelo zapravo fascinantno:

Najduža je trudnoća trajala godinu i deset dana.

25-godišnja žena iz Los Angelesa rodila je bebu nakon 375 dana umjesto normalnih 280.

Trudnice i nove majke automatski proizvode mlijeko kada čuju plač bebe (ne mora bi biti njihova beba).

Otpuštanje mlijeka iz dojki uzrokuje otpuštanje hormona oksitocina koji stimulira proizvodnju mlijeka. Iako je sisanje najčešći uzrok početka proizvodnje mlijeka, oksitocin se može otpustiti i drugim podražajima kao što je gledanje u fotografiju svoje bebe, razmišljanje od njoj ili zvuk plača bilo koje bebe.

trudnoća žensko tijelo
Foto: Unsplash

Maternica se rastegne od veličine breskve do veličine lubenice tijekom trudnoće.

Tijekom trudnoće maternica jako raste. Počevši na veličini breskve ona raste do veličine papaje u drugim tromjesečju. Tijekom trećeg tromjesečja maternica će narasti do veličine lubenice prije nego stane.

Tijekom trudnoće ženine noge mogu narasti za jednu veličinu zbog nakupljanja tekućine.

Oticanje je normalno tijekom trudnoće zbog nakupljanja krvi i tekućine u tijelu. Tijekom trudnoće tijelo proizvodi 50 % više tekuće kako bi zadovoljilo potrebe rasta bebe. Naticanje se može javiti u rukama, nogama, stopalima i zglobovima.

Većini žena kosa brže raste tijekom trudnoće.

Hormonalne promjene mogu uzrokovati brži raste kose ili smanjeno opadanje. Kosa ujedno može postati mnogo jača nego prije. Ujedno, može se pojaviti i na neželjenim dijelovima tijela kao što je lice, trbuh ili područje oko bradavica.

Moguće je poroditi bebu čak i kada je osoba proglašena moždano mrtva.

Iako je to rijetko, tijelo žene koja je proglašena moždano mrtva može se održavati živim dovoljno dugo da se porodi beba.

Moguće je poroditi bebu rešku gotovo 6,5 kilograma bez epiduralne.

Porod može biti bolan te se mnoge žene sada odlučuju na epiduralnu kako bi si umanjile bol. No jedna majka iz Australije željela je što prirodnije iskustvo. Rodila je bebu od 6,5 kilograma.

Tijekom trudnoće krv se brže zgrušava.

Krv se brže zgrušava kako bi se umanjio gubitak krvi tijekom poroda.

Vi i vaša beba ćete možda voljeti istu hranu.

Okusi hrane koje žena jede tijekom trudnoće putuju u amniotsku tekućinu koju tada konzumira beba u utrobi. To može utjecati na ukus bebe kada počne jesti krutu hranu.

NAJNOVIJE!