Čuo je dječakov poziv u pomoć, a onda ugledao užasan prizor u susjedinoj drvarnici

Juan Vaquero bio je vrlo zabrinut zbog načina na koji se njegova susjeda odnosila prema svom unuku. Grizla ga je savjest već neko vrijeme.

Njegova stanodavka i susjeda Esmeralda Lira je bila skrbnica svom unuku zajedno sa susjedom Joseom Balderason. Valquero je primijetio da se loše odnose prema djetetu. 

No, bojao se gubitka stana tako da se samo nadao da će se situacija popraviti. Nije bio siguran da je dijete ugroženo, bio je to samo njegov dojam – često su vikali na njega, ali nije vidio ništa drugo. 

Dijete je ponekad molilo Vaquera za malo hrane. To ga je malo zabrinulo, ali je mislio da su skrbnici možda dijete odlučili staviti na dijetu. 

Jednog dana je čuo dječaka koji je tražio pomoć

No, jednog je dana čuo nešto uznemirujuće. Čuo je dječaka kako viče u pomoć. Pogledao je prema Lirinom domu. Činio se prazan. Nije bilo svijetla iako je bila večer. 

Vaquera je otišao istražiti. Primijetio je da dječak ne viče iz kuće, nego iz dvorišta. Tada je pronašao drvarnicu, pokušao ju je otvoriti te je shvatio da je zaključana. Dijete je bilo unutra. Vaquero je počeo pričati s njim. Dječak mu je počeo otkrivati istinu o svojim skrbnicima. Budući da je situacija bila ozbiljna, Vaquero je počeo snimati dječakovo svjedočanstvo mobitelom. 

Baka ga je zaključala zavezanog u drvarnicu

Dječak je rekao da ga je baka zaključala u drvarnicu. Nije imao deku ni krevet te je rekao da je zatvoren od 6 poslije podne. Kada ga je Vaquero našao bilo je 10 sati na večer. Tada je Vaquero saznao da dječak nije ništa jeo od jutra. Vaquero mu je rekao donijeti hrane. No dječak je rekao da ju ne može jesti jer su mu ruke zavezane iza leđa. 

Vaquero je odmah nazvao socijalnu službu. Uskoro je stigla policija. Kada su razbili vrata ostali su šokirani. Dječakove ruke su bile zavezane, a drvarnica je bila puna štakora i kukaca. 

Policija je dočekala Liru i Balderasa. Uhitili su ih i odveli u zatvor. Zločinci se nisu pokušali opravdati ničime osim tvrdnjom da im je dječak krao hranu. 

Valquero sada mora pronaći novi dom, no smatra da je to mala cijena za spas djetetova života.