Demonski i ljudski neprijatelji: Kako ostati spokojan među njima?

“Trpezu preda mnom prostireš na oči dušmanima mojim. Uljem mi glavu mažeš, čaša se moja prelijeva” (Ps 23,5).

Sviđa nam se obećanje da nam se poslužuje na gozbi u nazočnosti naših neprijatelja dok oni gledaju. Ali tko su ti neprijatelji? U biblijskom smislu, postoje demonski i ljudski. U Psalmu 23 David misli na demonske neprijatelje; oni predstavljaju đavla i sve njegove vlasti i sile iz pakla.

Prema Isusu, “neprijatelj … jest đavao” (Mt 13,39). Međutim, mnogi od naših neprijatelja nisu iz pakla. Kad nam Isus kaže da ljubimo svoje neprijatelje (Mt 5,44), on ne govori o đavlu i njegovim hordama.

On govori o ljudima u našem životu koji su postali oružje upotrebljavano od sotone da nas čine jadnima. Davidovi tjelesni neprijatelji su učinili da zavapi: “Izbavi me, Jahve, od mojih dušmana, tebi ja se utječem” (Ps 143,9).

VIDI OVO: 8 najvećih nakana našeg neprijatelja đavla

Možda imate nekoliko ljudskih neprijatelja ili mnogo, ovisi o vašem području utjecaja. Kako god, ako imate srce koje je odlučilo slijediti Isusa, nekome ćete smetati. Jednako će vam se protiviti i nevjernici i tjelesni kršćani.

Đavao i njegovi zli duhovi obilježit će vas kao metu; vaš protivnik đavao napadat će vas i fizički i duhovno. I ako bude mogao, stvarat će vam neprilike među vašim ljudskim neprijateljima. Gospodnja nadnaravna gozba postaje čak nevjerojatnija jer obje klase neprijatelja moraju u blizini sjediti i gledati dok vas Gospodin poslužuje.

Božja Riječ kaže za pravedne: “U sram ću obući dušmane, a na njemu će blistat vijenac moj” (Ps 132,18). Bog u biti kaže: “Vaši su tjelesni neprijatelji mislili da ste gotovi, ali sad mogu samo gledati i čuditi se dok vas ja hranim i blagoslivljam.”

Kad ga iznevjeriš i osjećaš da je sotona stekao uporište u tvom životu, Gospodin te poziva: “Dođi na gozbu. Sjedni i okusi moje milosrđe. Želim da se gostiš za mojim stolom u nazočnosti tvojih neprijatelja.”

Autor: David Wilkerson