Ova bolest je uništila mnoge živote: Ako bolujete od depresije i imate suicidalne misli, postoji izlaz!

Ako bolujete od depresije i imate suicidalne misli, postoji rješenje, postoji izlaz!

Anthony Bourdain oduzeo si je život vješanjem nakon dugogodišnje borbe s ovisnošću, ali i depresijom koja je mnoge slavne osobe dovela na rub i gurnula u bezdan. Bourdain je za života često govorio o depresiji i životu s tom opakom bolešću, koju društvo još uvijek nije shvatilo dovoljno ozbiljno.

Mnogi depresijom nazivaju kratka melankolična razdoblja ili loše raspoloženje koje traje duže od jednog dana, ne shvaćajući da je to ozbiljna bolest iz koje se mnogi, nažalost, ne mogu izvući. U posljednjih godinu dana depresija je oduzela šest života slavnih osoba i tisuće života običnih ljudi.

> 6 karakteristika osobe koja krije tešku depresiju

Avicii, Chester Bennington, Kate Spade, Verne Troyer, Dolores O’Riordan i Anthony Bourdain nisu uspjeli izdržati depresiju.

Prema nekim podacima, samo u Hrvatskoj od depresije boluje više od 200 tisuća ljudi, a do 2020. godine depresija će postati drugi najveći svjetski zdravstveni problem.

Koliko je depresija podmukla i teška bolest pokazuju fotografije nekih slavnih osoba nekoliko dana prije smrti. U novinskim tekstovima navodi se kako su “bili odlično raspoloženi i smijali se”, a na njihovim fotografijama nema ništa što bi moglo uputiti na pakao koji se događa u njihovim glavama.

Švedski DJ Avicii prerezao si je vene razbijenom bocom dok je bio na odmoru. Bilo je poznato da se borio s ovisnošću o alkoholu, ali bilo je nemoguće zamisliti u kakvom je zapravo psihičkom stanju bio.

Chester Bennington je samo šest dana prije smrti pjevao na karaokama, smijao se i zafrkavao. “Ovo mi je najbolji dan u životu”, rekao je samo nekoliko dana prije nego što je potpuno potonuo.

Foto: Instagram

Dizajnerica Kate Spade nije imala problema s opijatima, ali joj je depresija uništavala život. Ona je ostavila oproštajno pismo kćeri u kojemu je natuknula da je razlog samoubojstva njezin otac, koji se htio razvesti od nje.

Verne Troyer preminuo je od trovanja alkoholom. I on je godinama bolovao od teške depresije koja je njegovu ovisnost o alkoholu samo činila još gorom.

I Dolores O’Riordan patila je od depresije i bipolarnog poremećaja. Umrla je 15. siječnja ove godine, a uzrok njezine smrti još uvijek nije potvrđen.

Anthony Bourdain naizgled je živio život o kojemu mnogi sanjaju. Ipak, nije uspio izdržati pakao depresije i ovisnosti.

> 4 duhovna načina kako nadvladati depresiju i anskioznost

Postoji izlaz

Ako bolujete od depresije i imate suicidalne misli, potražite pomoć. Postoji izlaz.

U sklopu Klinike za psihijatriju KBC-a Zagreb djeluje Centar za krizna stanja i prevenciju suicida gdje možete doći bez najave i uputnice između 8 i 20 sati ili nazvati telefonom 01 2376 470 od 0 do 24 sata.

Savjetodavnu pomoć suicidalnim i depresivnim osobama pruža udruga “Životna linija”. Direktnu savjetodavnu pomoć suicidalnim i depresivnim osobama pruža udruga “Životna linija” putem besplatne SOS telefonske linije. U svom radu Udruga u potpunosti poštuje anonimnost pozivatelja te ima visoke etičke standarde pružanja psihosocijalne pomoći. Svakom se pozivatelju pristupa individualno, uz poštivanje njegovih osobnih izbora i granica.

Stručna je pomoć dostupna telefonom na broju 0800/123-123 svakim radnim danom od 10 do 22 sata, kao i putem e-maila: [email protected].

Bog obećava pomoći također svima koji mu se obrate. U Svojoj Riječi poručuje: „Povjeri Jahvi svu svoju brigu, i on će te pokrijepiti: neće dati da ikada posrne pravednik.“ (Psalam 55,23).

Ovi biblijski stihovi vam također mogu pomoći u borbi protiv depresije.

IZVOR:Index.hr

NAJNOVIJE!