RAZVOD UNIŠTAVA DJECU: Svi roditelji koji razmišljaju o razvodu ovo trebaju pročitati

Razlika se posebno primjećuje među tinejdžericama

Istraživanjem koje je započelo 2000. obuhvaćeno je 19.000 djece i roditelja.

Djeca čiji su se roditelji razveli, te žive s jednim roditeljem imaju slabiji uspjeh u školi i veći rizik od toga da neće završiti srednju školu.

Razvod roditelja, čini se, manje negativno na školski uspjeh djece djeluje ako su u pitanju djeca čiji su se roditelji razveli dok su bila jako mala, dok kod djece starije od sedam godina naviše raste, pokazalo je istraživanje britanskih znanstvenika.

– Istraživanjem koje je započelo 2000. obuhvaćeno je 19.000 djece i roditelja i u međuvremenu su praćeni različiti aspekti njihovog odrastanja: od razine blagostanja, tjeskobe, simptoma depresije, pa do razine pismenosti i uspjeha u školi – kaže prof. dr. Emla Fitzsimons iz britanskog Zavoda za obrazovanje.

Dio podataka još se obrađuje i dovršavaju se kontrolna istraživanja, no čini se da istraživanje ukazuje i na mogućnost da su djeca razvedenih roditelja sklonija depresiji.

Razlika se posebno primjećuje među tinejdžericama: dok je među djevojčicama koje žive s dvoje roditelja u stabilnoj vezi 22 posto njih imalo simptome depresije, kod djevojaka koje žive s jednim roditeljem taj je udio 27 posto, pišu 24sata.

Pročitajte više…