Dječaci očajnički trebaju očeve
Foto: Canva

Sve veći broj dječaka koji se suočavaju s poteškoćama u životu velikim je dijelom posljedica povećanog broja obitelji bez očeva ili rastavljenih roditelja, prema nedavnim nalazima Instituta za obiteljske studije objavljenim 13. lipnja.

“Na mnogim frontama previše mladih muškaraca danas ne uspijeva uspješno preći u odraslu dob”, stoji u izvješću Instituta, napominjući kako prethodna istraživanja nisu uspjela u potpunosti objasniti obiteljsku dinamiku koja utječe na ovaj negativni trend.

Citirajući podatke iz dvije nacionalno reprezentativne studije, istraživači su otkrili da dječaci koje su odgajali njihova dva biološka roditelja imaju gotovo 20 postotnih bodova veću vjerojatnost da će pohađati fakultet, nego završiti u zatvoru, u usporedbi s onima iz razdvojenih obitelji.

“Zapanjujuće”, primjećuju istraživači, “ovo je jedina skupina u kojoj je vjerojatnije završiti fakultet nego završiti u zatvoru.”

5 stvari koje svaki sin treba čuti od svog oca

“U međuvremenu, statistika se dramatično mijenja za dječake iz obitelji s jednim roditeljem”, nastavljaju istraživači. “Sve ostale kategorije u ovoj skupini povezane su s većim izgledima da će mladići završiti u zatvoru nego na fakultetu prema anketi Add Health.”

Istraživači su također uzeli u obzir faktore kao što su rasa i dob prilikom prikupljanja podataka. Otkrili su da je obiteljska struktura snažniji prediktor zatvaranja i završetka fakulteta nego rasa za mladiće u obje skupine podataka.

Osim diplome ili zatvora, istraživači primjećuju da obiteljska struktura utječe na niz drugih životnih ishoda, poput razlika u osobnosti ili prihodu.

“U svijetu u kojem mladi muškarci sve više ne uspijevaju napredovati”, istraživači naglašavaju važnost obiteljskih struktura, zaključujući da bi “svaki napor da se poboljša blagostanje mladih muškaraca trebao staviti obitelj u prvi plan.”

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare