NaslovnicaSvjedočanstvaŽivotne pričeDječak završio u bolnici nakon svakodnevnog zlostavljanja u školi

Dječak završio u bolnici nakon svakodnevnog zlostavljanja u školi

Dječak je završio u bolnici nakon svakodnevnog zlostavljanja u školi. Nasilje u sedmom razredu ga je gotovo stajalo života.

Nasilje govori više o nasilniku nego o žrtvi. Nasilnici namjerno traže druge kako bi ih ozlijedili ili im nanijeli štetu.

Za one na drugom kraju, ovo agresivno ponašanje najviše šteti mladim ljudima i djeci.

Nasilje može utjecati na mentalno zdravlje žrtve te može dovesti do depresije, tjeskobe te pokušaja samoubojstva.

Nešto se slično dogodilo i dječaku Liamu kojeg je 2017. godina u sedmom razredu gotovo stajala života.

Liam je dječak koji voli nogomet, hranu i svoje prijatelje. No, odjednom se počeo povlačiti u sebe te je njegova majka Deirdre Fell-O’Brien primijetila da nešto nije u redu. Počela ga je pomno promatrati nakon što je rekao da više ne želi svoj mobitel.

VIDI OVO: Zašto Isus traži da molimo za one koji nas zlostavljaju i progone?

Nakon toga je izgubio interes i za druge stvari. Nije se htio družiti s prijateljima, voziti na biciklu ni igrati nogomet.

„Bila sam odlučna u tome da saznam što s njim odjednom nije bilo u redu budući da ga više ništa nije zanimalo, ali je bio jako zatvoren i tajnovit”, rekla je Liamova majka.

Tada je Liam čak i prestao jesti. Nakon što je jednog dana Liam odbio ići u školu, njegova ga je majka posjela i zatražila objašnjenje. U suzama je priznao da su ga u školi zlostavljali.

Njegova je majka rekla: „Pitala sam ga koliko se to često događalo, a on me je pogledao u oči i rekao: ‘Svaki dan, mama’”.

Rekao joj je i da su mu u školi govorili da je niškoristi za svoj nogometnim tim, da su ga nazivali raznim ružnim imenima, fizički su ga zlostavljali i govorili mu da se ubije.

Liam je rekao da se sve to događalo gotovo godinu dana. Tada je njegova majka shvatila da je on pokazivao znakove depresije, a jedan od tih znakova bio je i gubitak apetita.

Zlostavljanje u školi 1
Foto: thewell.northwell.edu

Iako je Deirdre uspjela svom sinu pribaviti svu potrebu pomoć, roditelji nasilnika odbili su bilo kakvu odgovornost te škola nikada nikoga nije prozvala niti kaznila.

No, do vremena kada je korijen problema otkriven Liam je izgubio toliko kilograma da je završio na intenzivnoj njezi te se neko vrijeme morao hraniti kroz cijev.

VIDI OVO: 10 znakova emotivnog zlostavljanja u odnosu

Kada je škola odbila intervenirati, O’Brien se okrenula društvenim mrežama gdje je podijelila Liamovu priču:

„Osjećala sam kao da trebam svima za to reći. Riječi su se izlijevale iz mene. Bilo je to oslobađajuće. Pročitala sam nekoliko puta što sam napisala te sam objavila njegovu priču”.

Tada je ta objava obišla svijet. Odjednom su diljem svijeta počele nicati poruke ohrabrenja i podrške za Liama. Čitatelji su napravili oznaku #WeStandWithLiam (mi smo uz Liama) te su počele nicati majice, naljepnice, vrpce i priče drugih ljudi o iskustvima s nasiljem.

Njegova majka smatra da je ta podrška javnosti bila ključna za njegov oporavak.

Zlostavljanje u školi 2
Foto: thewell.northwell.edu

Nakon bolnice se vratio kući i na svačije iznenađenje je zatražio da se vrati u školu i nastavi igrati nogomet. Roditelji su bili iznenađeni, jako ponosni i prilično uplašeni. No, Liam je uspio.

Liamova priča otvorila je diljem svijeta vrata za razgovor o nasilju nad mladima. Iako je dug put do potpunog zaustavljanja nasilja, treba se nastaviti boriti – lijepim riječima ohrabrenja i podrške.