NaslovnicaSvjedočanstvaŽivotne pričeDječak (3) je upao u nastambu gorile, a njezina reakcija je zaprepastila...

Dječak (3) je upao u nastambu gorile, a njezina reakcija je zaprepastila svijet

Dječak je davne 1996. godine upao u nastambu gorile nakon što se udaljio od svoje majke, a reakcija životinje je zaprepastila svijet.

Prije 26 godina, 8-godišnja gorila dospjela je na naslovnice nakon što je spasila dječaka koji je upao u njezinu nastambu.

Incident se dogodio 19. kolovoza 1996. u zoološkom vrtu Brookfield u Chicagu. Trogodišnji dječak umakao je svojoj majci, popeo se na ograđeni prostor i pao s visine od 7 metara, u gorilinu jamu.

Stara snimka prikazuje 8-godišnju ženku gorile, Binti Jua (čije ime znači “Kći sunca” na svahiliju) koja pregledava onesviještenog dječaka i brine se za njega.

Dječak je od pada teško ozlijeđen; ruka mu je bila slomljena, a imao je i veliku posjekotinu na licu.

Gorila ga je uzela u naručje i ljuljala kao majka

Binti je pokazala ogromnu brigu za dječaka, a ono što je učinila nije ništa manje od čina ljubavi. Vidi se kako ga podiže u naručje i ljulja kao majka, nosi dječaka i nježno ga stavlja na ulaz u vrata odakle su radnici zoološkog vrta uspjeli uzeti dječaka. Sve to vrijeme njezina 17-mjesečna beba Koola držala ju je za leđa.

Dužnosnici zoološkog vrta rekli su da su Binti odgojili ljudi nakon što ju je majka napustila i da je zbog toga mogla biti bliska i zabrinuta za dječaka. Njezina velika empatija zbunila je stručnjake i čak je postala tema rasprave o životinjskom altruizmu.

Gorila je dospjela na naslovnice i dobila veliku pozornost međunarodnih medija. Posjetitelji su je dolazili vidjeti u zoološkom vrtu nakon incidenta, a također je dobila posebne poslastice od čuvara zoološkog vrta u znak zahvalnosti za njezine ljubazne postupke.