Djevojčica govori sedam jezika
Snimka zaslona: YouTube

Upoznajte 4-godišnju poliglotkinju Bellu iz Moskve, koja govori sedam jezika – ruski, arapski, njemački, francuski, španjolski, mandarinski i engleski.

Bella nije odgajana od strane roditelja koji govore sedam jezika, a njezina mama je ne smatra genijalkom, već običnim djetetom koje voli učiti jezike.

Bella je počela učiti jezike s dvije godine

Bellina mama Yulia, kojoj je ruski materinji jezik, smatra da je ključno početi rano učiti. Stoga je počela učiti engleski s dvije godine, a kako je pokazivala interes i lakoću u učenju, Yulia je uvodila sve više jezika.

Znanstvena istraživanja potvrđuju Belline sposobnosti. Studija iz 2018. koju je proveo MIT na više od 670.000 ljudi sugerira da je najbolje vrijeme za učenje novog jezika do desete godine života.

Snimka zaslona: YouTube

Učenje joj se učinilo zabavnim

Yulia nije bila ograničena time što nije govorila mnoge jezike koje je Bella učila. Tajna je bila učiniti učenje zabavnim i koristiti različite izvore. Angažirala je učitelje koji su izvorni govornici i miješala Belline lekcije s posjetima zoološkom vrtu, muzeju, akvariju i satovima kuhanja.

Yulia je naglasila da je cijelo iskustvo bilo usmjereno na zabavu, a ne na velika očekivanja. “Ne postavljamo ambiciozne ciljeve za Bellinu budućnost. Važno je da pronađe ono što voli i u čemu uživa.”

Zbog čega je Bog pobrkao jezike ljudima na Babilonskoj kuli?

Ruska neuropsihologinja Anna Semenovich također je komentirala Bellu: “Ako djevojčica uči jezike iz znatiželje, kroz igru, to će joj samo koristiti.”

Igra je ključna za učenje jezika. Djeca bolje uče kada se zabavljaju, a vrijeme za igru podržava razvoj kreativnosti i društvenih vještina.

Zaključak? Iskoristite sve resurse za učenje jezika koji su vam dostupni, poput videozapisa, glazbe, kartica, igara i pomoći izvornih govornika. Bella i njezina mama pokazuju što je moguće uz prave resurse i predanost.

Pogledajte Bellinu sposobnost u priloženom videu:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare