Kako imati dobar brak? Ovi biblijski savjeti vam mogu pomoći

Dobar brak nije brak u kojemu nema problema i sve je u savršenom redu! Dobar brak je puno više! On uključuje suradnju supružnika! Neki biblijski savjeti vam mogu pomoći da brak traje.

Kada suprug i supruga, svatko pojedinačno, posvete sami sebe poslušnom, bliskom i rastućem odnosu s Bogom, nakon toga nesebičnom, brižnom i posvećenom odnosu jedno s drugim, njihov brak može potrajati.

2. Korinćanima 6, 14-15 kaže: „Ne ujarmljujte se s nevjernicima. Ta što ima pravednost s bezakonjem? Ili kakvo zajedništvo svjetlo s tamom? Kakvu slogu Krist s Belijarom? Ili kakav dio vjernik s nevjernikom“?

Dobar brak uključuje oslanjanje na Duha Svetoga

Vjenčanje s kršćaninom tek je početak u nastajanju kako bi brak mogao potrajati. Ono što je još važnije, vjernici u sebi imaju Duha Svetoga, što znači da će svaki supružnik dobiti pomoć Duha kako bi njihov odnos postao snažan.

Vjernici bi također trebali držati iste biblijske vrijednosti. Na primjer, oboje bi jedno drugo trebali željeti voljeti na agape način Božje ljubavi i trebali bi biti voljni brzo oprostiti jedno drugome.

Biblija za vjenčane kršćane nudi mnoge savjete. Nadalje, Bog nam govori da Ga možemo zamoliti za mudrost i da će ju nam On dati. (Jakovljeva 1, 5) Zajedničko proučavanje Biblije i zajednička molitva za brak, kao i činjenje ovakvih aktivnosti kada ste sami ili u skupini vjernika, vitalni su za trajnost braka. 

VIDI OVO: 5 uobičajenih bračnih problema i kako ih riješiti

Muž i žena trebaju nesebično služiti jedno drugome

Efežanima 5 govori da muž i žena u braku trebaju nesebično služiti jedno drugome. Muž bi trebao slijediti Boga te bi trebao voljeti, poštovati i štititi svoju suprugu. (Efežanima 5, 25-33) Supruga bi trebala slijediti Boga i podčiniti se svome suprugu. (Efežanima 5, 22-24; 33) 

Svaki dobar brak raste ako supružnici provode zajedničko vrijeme; ako izražavaju divljenje i ljubav jedno prema drugome, služe jedno drugome, darivaju se (materijalno i nematerijalno); kroz pokazivanje ljubaznosti, oprost, privrženosti i razumijevanja te kroz prikazivanje ljubavi prema supružniku na način na koji će to supružnik najbolje shvatiti, odnosno kroz njegov ili njezin jezik ljubavi. 

Bog je u prvome braku stvorio instituciju ”jedinstvo”, odnosno kroz Adama i Evu. Bog je rekao da su oni postali ”jedno tijelo”. (Postanak 2, 23-24) To znači više od tjelesnog zbližavanja; to uključuje jedinstvo uma i svrhe. Takva vrsta saveza moguća je i daleko je snažnija kada oba supružnika svoje bračne zavjete shvate ozbiljno pred Bogom. 

VIDI OVO: Samo za one koji uistinu žele imati dobar brak

Svaki dobar brak će se susresti s problemima

Svaki brak će doživjeti probleme. Svi će se parovi susresti s nevoljama i neslaganjima do određenog stupnja. U takvim razdobljima, važno je komunicirati otvoreno, izbjegavati manipuliranje ili prijetnje; na primjer korištenje razvoda radi izazivanja šoka te se posvetiti pronalaženju rješenja.

Borite se za vaš brak zajedno. Ako jedan supružnik ”pobijedi”, a drugi ”izgubi”, oba su izgubila. Muž i žena trebaju željeti tražiti pomoć od drugih kada za to postoji potreba. Na primjer, pomoć od pobožnog starijeg kršćanskog para, pastora ili kršćanskog, bračnog savjetnika. 

Molitva je uvijek ključna i još je važnija u vrijeme nevolja. Molite za vaš brak i za to da vaša srca budu poslušna Božjem vodstvu. Vjerujte da će vas Bog čuti i voditi. Ostanite posvećeni svome braku i voljni djelovati prema iscjeljenju i obnovi. Kada oba supružnika traže Boga i kada su spremni ponizno služiti jedno drugome, brak može potrajati. 

Nesebičnost na koju nas Bog poziva u brakovima može se pronaći u velikom broju snažnih, dobrih, trajnih brakova. Ono što često razlikuje kršćanske brakove od ostalih jest to da se oba supružnika trude oko braka, kroz ispunjavanje bračnih zavjeta i u zajedničkom odnosu s Bogom. 

Prema članku objavljenom na portalu Thecompellingtruth.org

NAJNOVIJE!