Doktor iz Srbije postavio pitanje nebinarnoj osobi i izazvao kaos
Snimka zaslona: Prva TV

U jutarnjem programu na Prvoj televiziji, ginekolog dr. Vanja Milošević i aktivist za ljudska prava Valerian Savić raspravljali su o pitanju tretmana nebinarnih osoba u medicinskom sustavu.

Diskusija je izazvala veliko zanimanje, naročito kada je Milošević postavio pitanje koje je izazvalo polemiku: “Idu li nebinarne osobe kod ginekologa ili urologa?”

Valerian Savić, koji koristi sve zamjenice (“on”, “ona”, “oni”), objasnio je da je najvažnije tretirati nebinarne osobe s poštovanjem, naglašavajući potrebu da se svaka osoba pita koje zamjenice koristi.

Foto: Kurir TV

“Nebinarnost znači apsolutna sloboda izbora da budemo ono što jesmo i apsolutna sloboda osobnog izražaja”, rekao je Savić, objašnjavajući da ovaj identitet obuhvaća one koji se ne uklapaju u strogo muške ili ženske rodne kategorije.

Dr. Vanja Milošević izrazio je svoju dilemu kao liječnik, napominjući da je obrazovan u vrijeme kada su spol i rod bili strogo definirane kategorije. On je pitao Savića bi li se, kada se osjeća kao žena, obratio ginekologu ili urologu.

Savić je odgovorio da se osjeća u skladu sa svojim biološkim spolom kao muškarac i da bi posjetio urologa, ali je istaknuo da je tretman nebinarnih osoba u Srbiji nedostatan i da mnogi liječnici ne pružaju adekvatnu podršku.

Tko su nebinarne osobe?

Nebinarna osoba je prije upućivana u specijalne ustanove

Voditeljica Marija Stamenić umiješala se u razgovor pitanjem o seksualnoj orijentaciji Savića, na što je on odgovorio da je biseksualan i da je otvoren za razgovor o tome, ali da je važnije govoriti o slobodama i sigurnijem društvu. On je naveo da bi veća prihvaćenost u društvu omogućila više ljudi da otvoreno izraze svoj rodni identitet.

Milošević je istaknuo evoluciju u medicinskom pristupu, napominjući da je prije trideset godina nebinarna osoba vjerojatno bila upućivana u specijalne ustanove. “Sada je to dozvoljeno da se o tome javno govori, evolucija je velika,” rekao je on.

Foto: Instagram

Rasprava je dodatno obuhvatila problem “diskriminacije” i neadekvatne medicinske podrške. Savić je naveo da je doživio probleme kada je greškom poslan u dječju bolnicu Palmotićeva zbog ADHD-a, gdje mu je dijagnosticirana i egomanija. “Živimo u društvu koje odbija pronaći zajednički jezik”, rekao je on.

Diskusija se završila pitanjem o zakonskim promjenama u vezi s identifikacijom nebinarnih osoba u službenim dokumentima. Voditeljica je napomenula da su neke zemlje, poput Amerike, dozvolile označavanje roda kao “X” u putovnicama.

Savić je istaknuo da bi ovo moglo biti značajno za mnoge ljude, ali je naglasio da bi idealno bilo da se ne moramo izjašnjavati o spolu ili rodu u dokumentima.

Cijelu raspravu pogledajte u priloženom videu:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare