Dr. Oz
Foto: Wikimedia Commons

Doktor Mehmet Oz javno je predstavio mnoštvo znanstveno neutemeljenih tretmana, koje je “vojska” njegovih obožavatelja dočekala s oduševljenjem.

Ne tako davno deset vrhunskih liječnika tražilo je da se Dr. Oz skloni s liste predavača na Kolumbiji, zato što “on uporno omalovažava znanost i znanstveno utemeljenu medicinu”. A iako je čak pred Kongresom svjedočio o svojim “čudotvornim” lijekovima, i dalje obmanjuje javnost, piše Express.hr.

Možda biste pomislili da bi vam dobro došao odmor, omiljena knjiga ili film, kad ste pod stresom, ali dr. Oz je ponudio “bolje” rješenje. On je naime u svojim emisijama ugostio više samoprozvanih duhovnih medija, koji su radili štogod je publika poželjela: govorili su im kako su njihovi bližnji umrli i davali im savjete.

Povezivanje s mrtvima, izjavio je Oz, može pomoći ljudima da smanje razinu stresa u životu, jer će se pomiriti s bližnjima koji su preminuli. Nedavno je čak otišao toliko daleko da je publici pokazao “prije i poslije” snimke mozga kako bi im dokazao da mediji posjeduju “drugačiji tip svijesti” kad se povezuju s onostranim. Da ne govorimo da su snimke mogle pokazivati ​​bilo što, a publika to ne bi znala protumačiti.

U svojoj knjizi objavljenoj 1998. godine, “Healing from the Heart”, Oz je opisao neke od svojih eksperimentalnijih radova koje je izvodio s Jerry Vitvorth. Dvojac je naime osnovao Medicinski centar u Kolumbiji, 1994. godine, u kojem su planirali eksperimentirati s različitim vrstama alternativne medicine, te zadržati one načine za koje otkriju da djeluju.

Tijekom ovih eksperimenata, Oz je pokušao uvesti reiki tj. “Liječenje energijom” u operacijsku salu, kako bi potaknuo “energiju pacijentovog tijela mu pomoći da preživi rizične operacije, kao što je transplantacija srca”, piše Business Insider.

Znanstvena istraživanja reikija pokazala su da on nema nikakav utjecaj. Ali to nije spriječilo Oza da nastavi govoriti gledateljima u novijim epizodama svoje tv emisije da njegova supruga Lisa prakticirala reiki i da redovito koristi to znanje kako bi pomogla u izlječenju njihove djece.