preljub u braku
Foto: Pixabay

Dragi muževi,

Možda mislite da nisam prikladan savjetovati mladiće o tome kako biti vjeran svojoj ženi, jer u gotovo pedeset godina sa svojom suprugom nikada nisam osjetio poticaj da budem romantičan ili imam seksualni odnos s drugom ženom. Međutim, valja istaknuti sadrži li ova (možda neobična) činjenica razloge koje možete prenijeti na sebe.

Dozvolite mi da pojasnim. Nije dobro kao što zvuči. Moje su oči magnetizirane prema razgolićenoj ženskoj koži kao i kod većine muškaraca. Nisam stvoren za evangelizaciju na plaži. Smatram da su zračne luke dovoljno problematične. Nemam nimalo tolerancije za golotinju u filmovima – ili čak sugestivnosti (koja gotovo isključuje sve). Jedan od razloga (među mnogima) jest da svaku seksualno zaduženu sliku pospremam u umu – s posljedicom žaljenja.

Još jedno pojašnjenje: uživam u životu punom seksualne intimnosti sa svojom suprugom, to jest toliko intenzivnom da malo tko može razumno očekivati. Drugim riječima, moja nezainteresiranost za seks s drugim ženama nije zbog nedostatnih hormona.

Dakle, natrag na temu koja treba neko objašnjenje: Imam 71 godinu i moja žena Noël me seksualno privlači već 51 godinu. Za 48 tih godina (od kada smo se oženili) ta je privlačnost donosila radost. Tijekom tih 51 godina nikada me nije romantično privlačila nijedna druga žena. Nikad nisam želio seksualne odnose s drugom ženom. Kad sam se zaljubio u Noël u ljeto 1966., nastala je usmjerena seksualna žudnja. Ta jedinstvena želja da budem intiman s Noël nikad se nije preusmjerila na drugu ženu.

Postoje li mogući razlozi za to koje mogu podijeliti?

1. Obratite se Bogu da vam oduzme nedopuštene želje.

Prva stvar koju treba reći jest da smatram da je ta nezainteresiranost za seks s drugim ženama čisti dar Božje suverene milosti. Ne mislim da je nagrada za neku čvrstu disciplinu. Kao da je Bog rekao: „Imam druge patnje s kojima ćeš se morati nositi u svojoj obitelji. No, ovoga ću te poštedjeti.“ Ne osjećam se kao hrabar mornar koji je vezan na jarbol, dok se sirena seksualno glasa i pjeva svoju zavodljivu pjesmu. Nisam morao biti vezan jer pjesma nije bila atraktivna.

Dakle, prva stvar koju možete primijeniti jest ovo: „Tražite Boga za to.“ Nemojte ga samo tražiti da vas čuva od iskušenja. Zamolite ga da vam oduzme svaku želju za bilo kojom drugom ženom osim vašom. Vapite za tim.

2. Osjetite koliko je preljub doista buntovan i odvratan.

Druga stvar koju bih rekao vjerojatno će zvučati čudno, možda i upitno. Jedan od načina na koji me je Bog zaštitio od preljuba jest da mi je odbojan. Otkad sam se zaljubio u Noël i znao da ćemo provesti cijeli život intimni, sama pomisao na dodir druge žene seksualno mi je postala odvratna, mučna. To može zvučati čudno. Nisam razgovarao o tome s puno ljudi. No, često sam sebi ponavljao s oduševljenjem: „Pomisao na seks s bilo kojom drugom ženom osim Noël izaziva mi gađenje kao opcija seksa s muškarcem.“

Ovo mislim doslovno. Ne podižem samo moralnu ljestvicu koristeći fizički snažan jezik. Mislim da je Bog napravio čudo kako bi mi preljubnički dodir učinio ne samo moralno pogrešnim, nego i fizički odbojnim. To je jedno od najvećih djela božanske milosti koju sam ikada doživio.

Stoga mi dozvolite da nagađam o porijeklu ovog dara. Kad nam je Isus htio pomoći da se nosimo s preljubom i požudom, rekao je:

„A ako te tvoje desno oko sablažnjava, iskopaj ga i baci od sebe. Ta bolje ti je da propadne jedan od udova tvojih nego da cijelo tvoje tijelo bude bačeno u pakao“ (Matej 5,29).

Možda je bezazleno rekao: „Ako vaše oči uzrokuju da griješite, okrenite se u drugom smjeru, jer prepuštanje iskušenju može biti samo štetno.“

Zašto nam je dao odbojnu sliku iskapanja i bacanja našeg oka iz glave poput zamućenog žumanjka u smeće? Možda želi probuditi u nama nešto više od pukog moralnog neodobravanja – nešto vječno, nešto što će nam oduzeti dah.

Čitam i vjerujem u Bibliju otkad sam bio dijete. Božje stvarnosti, Krist, nebo, pakao, vjera i svetost oduvijek su prisutni u mom životu – ponekad na divan način, ponekad strašan. To nisu dodaci tome tko sam. Usađeni su u mene. Dio su mene, oblikujući ono što volim i što me tjera da želim odbaciti.

Dakle, moja špekulacija je da negdje na putu u mom životu, Bog je oduzeo stvarnost svog ogromnog neodobravanja požude i preljuba, i prijetnje neopisivih patnji u paklu (Matej 5,29), te stvorio vezu između tjelesnog straha od vječnog ognja i moralnog gnjeva nad prevarom moje žene. Oblik koji je ta veza uzela bila je fizička odvratnost bračne nevjere. Možda je složenije od toga. Ali to je najbolje kako za sada mogu opisati.

Kakogod, čini mi se biblijski prikladno, i zahvaljujem Bogu za to. To me je divno oslobodilo da se usredotočim na druge stvari. Može li se prenijeti na vas ovisi o Božjoj slobodnoj milosti. No, moj vam je prijedlog da temeljito obuhvatite svoj život stvarnostima iz Biblije i molite za najdublje posljedice u promjeni onoga što vam se čini poželjnim i što vam je odvratno.

3. Nemojte trgovati trajna zadovoljstva za privremenu aferu.

Spomenut ću još jednu stvar koja mi se čini kao dio objašnjenja zašto mi se preljub ne čini samo pogrešnim, već odvratnim. Kad sam bio srednjoškolac, nešto se probudilo u meni što bih mogao nazvati pjesničkim, ili duhovnim, estetskim ili izvanzemaljskim. Bio je to osjećaj da postoji neko iznimno divno i radosno iskustvo izvan senzualnih užitaka tijela.

Da nisam kršćanin, nazvao bih to „duhovnim“ ili „drugačijim“ ili „lijepim“. Drugim riječima, mnogi ljudi imaju takvu osviještenost, ne samo kršćani. Ali za mene je bilo izrazito kršćanski. Čudo, ljepota i veličina bili su u Bogu, kroz Isusa. Od tih dana doživljavam neku vrstu boli za zadovoljstvom izvan užitaka tijela.

No, to je povezano s mučnim preljubom. U isto vrijeme kad se probudila ova čežnja za konačnim nebeskim užitkom, otkrio sam da seksualni grijeh (poput požude, ljubavnice, masturbacije) izaziva moju dušu da padne s bilo koje visine radosti koju je postigla. Kao da sam se suočio s izborom valjanja u blatu kratkoročnih fizičkih senzacija (zvanih užici) ili rasta u srcu gdje se nudi nešto mnogo značajnije, trajnije i zadovoljavajuće.

To je ugradilo u mene duboko uvjerenje: seksualni grijeh i spektakularno zadovoljstvo su u suprotnosti. Kao što je Isus rekao: „Blaženi koji su čista srca, jer oni će Boga gledati“ (Mt 5,8).

Sada to vidim kao Božji egzistencijalni dar iz Kološanima 3,1-5:

„Ako ste dakle suuskrsli s Kristom, tražite što je gore, gdje Krist sjedi zdesna Bogu. Za onim gore težite, ne za onim što je na zemlji!… Umrtvite dakle svoje udove koji su na zemlji: bludnost, nečistoću, strast, zlu požudu i lakomstvo, to jest idolopoklonstvo.“

Drugim riječima, seksualni nemoral uklanja krila koja nas podižu prema najvišoj, najbogatijoj, najtrajnijoj radosti.

I htio sam tu radost osjetiti. I dok je ta želja rasla, raslo je i protivljenje svega u meni što je stajalo na tom putu. A Kološanima 3,5 je postavilo seksualni grijeh na vrh popisa. Vjerujem da je Bog ovo protivljenje razmjerno pretvorio u fizičko gađenje, jer je želja za pravim užitkom u Bogu sve više rasla.

Nastavite tražiti Boga za pomoć

Dakle, to je moj pokušaj interpretacije mog iskustva u svjetlu Pisma. Nadam se da od toga možete izvući pouku i prenijeti ju na sebe:

  • Zamolite Boga da vam ogadi grijeh, a ne samo da vam bude moralno pogrešno.
  • Zamolite ga da vam biblijske stvarnosti, poput pakla i neba, učini užasno i čudesno stvarnima – dovoljno stvarnima da ih kušate i osjetite.
  • Zamolite ga da vam otvori oči na slavu duhovnog svijeta „gdje Krist sjedi zdesna Bogu“.
  • Zamolite ga da vam pruži ogromnu želju za krajnjim užitkom u Bogu koji je tako silan da čini grešne užitke odvratnima.
  • Zamolite ga da prenese užitke intimnosti s vašom suprugom u predukus vječne ekstaze neba.

Kad se molite, podignite pogled. Podignite ga prema dubokom, plavom nebu. Podignite ga do sjajne bjeline oblaka. Podignite ga do nedokučive zvijezde ispunjene tamom noći. Podignite ga do maglovitih planinskih lanaca, do rijeka koje teku tisuću godina, i do moćnih stabla koja su s vremenom postala snažno otporna, i na narančaste ljiljane i purpurne grozdove i žute tratinčice, i na mirna jezera u sumrak, i veliki luk na oceanskom horizontu.

Skinite pogled s vašeg računala, vašeg ogledala, vaše boli, vašeg mrtvog sna, vaše samozadovoljavajuće požude. Bog vam govori. On maše s tisuću zastava kako bi vam privukao pozornost. Ima vam više toga za dati nego što ste ikad kušali, osjetili ili sanjali. Cijena koju je platio kako bi zadovoljio svoje ljude neprestanom radošću i uvijek novim ljepotama bila je ogromna. Nemojte ga odbaciti.

Autor: John Piper; Prijevod: Vesna L.; Izvor: DesiringGod.org