NaslovnicaŽivot5 načina na koja nam Duh Sveti pomaže u našim slabostima

5 načina na koja nam Duh Sveti pomaže u našim slabostima

“Tako i Duh potpomaže našu nemoć. Doista ne znamo što da molimo kako valja, ali se sâm Duh za nas zauzima neizrecivim uzdasima.” (Rimljanima 8,26)

Prije nego što je Isus bio uhvaćen radi pogubljenja, obećao je svojim učenicima dolazak “Pomoćnika” koji će ih osnažiti na načine na koje nikad nisu ni pomišljali. Pomagač je Duh Sveti. Riječ “pomoćnik” je riječ “Parakletos”, što se prevodi kao zastupnik ili branitelj.

To je zbog onoga što Sveti Duh radi za nas – On brani našu Bogom-danu svrhu ili radi u nama, tako da smo i u našoj slabosti sposobni raditi za i u Bogu. Kada mi nismo sposobni, Duh Sveti postaje naša sposobnost.

Slijede pet načina na koji Duh Sveti radi u našoj slabosti.

1. Izgrađuje naš karakter.

Duh u naš život donosi svoj plod, za koji nam Biblija govori da izgrađuje karakter koji ne samo da ugađa Bogu, već i nama daje ogromnu prednost. Galaćanima 5,22-23 obećava: “Plod je pak Duha: ljubav, radost, mir, velikodušnost, uslužnost, dobrota, vjernost, blagost, uzdržljivost. Protiv tih nema zakona.”

2. Dijeli darove

Bog svakom od nas daje određene darove koje donose svrhu, dajući nam vitalnu i nezamjenljivu funkciju u tijelu Kristovom. Ovi darovi – bilo da su to jezici, prorokovanje, vodstvo, služba ili razlikovanje duhova, ili bilo koji drugi dar koji se spominje u Božjoj Riječi – dolaze jedino od Svetog Duha. Bez Duha Božjeg prisustva, mi ostajemo prazni bez ovih darova.

3. Snaga da budemo svjedoci

Naša glavna svrha je da budemo svjedoci – da propovijedamo Evanđelje kroz naše riječi i djela. Pozvani smo, ne samo govoriti o Isusu, već živjeti život koji oslikava Njegov karakter. Jedini način na koji je to moguće je ako Sveti Duh djeluje u nama. Djela 1,8 kaže: “Nego primit ćete snagu Duha Svetoga koji će sići na vas i bit ćete mi svjedoci u Jeruzalemu, po svoj Judeji i Samariji i sve do kraja zemlje.”

4. Čini čuda

Bog čini da se događaju čuda kroz nas čak i danas. Kada stvari postanu preteške i kada smo shrvani oskudicom, bolešću, kušnjom ili progonstvom, Sveti Duh se pojavljuje i donosi pomirenje, iscjeljenje i oslobođenje. On i danas radi kao i prije.

5. Donosi utjehu i nadu

Ako ste ikada osjetili nedostatak nade i ohrabrenja prije, onda znate koliko je važno biti ohrabren. Djela 9,31 pišu: “Crkva je po svoj Judeji, Galileji i Samariji uživala mir, izgrađivala se i napredovala u strahu Gospodnjem te rasla utjehom Svetoga Duha.”

Autor: Patrick Mabilog; Prijevod: Ivana R.; Izvor: Christian Today