Kako nas Duh Sveti tješi?

Isus je nazvao Duha Svetog “Utješiteljem”. “A Utješitelj, Duh Sveti, kojeg će Otac poslati zbog mene, naučit će vas sve i sjetiti vas svega što vam rekoh” (Iv 14,26).

Jedno je poznavati Duha Svetog kao našeg Utješitelja, ali moramo isto tako znati kako nas tješi, tako da možemo razlikovati koja utjeha je od tijela, a koja od Duha.

Kako Duh Sveti tješi jasno je opisano u Pismu. Kakav god je problem, kušnja ili potreba, njegova služba utjehe se ostvaruje donošenjem istine: “On će vam dati drugog Utješitelja … Duha istine” (Iv 14,16-17).

Činjenica je da naša utjeha izvire iz onoga što znamo, ne što osjećamo. Jedino istina nadglasava osjećaje, a služba tješenja Duha Svetog započinje s ovom temeljenom istinom: Bog nije ljut na tebe. On te ljubi! “Nada ne razočarava, jer je ljubav Božja izlivena u našim srcima po Duha Svetomu koji nam je dan” (Rim 5,5). Grčko značenje ovdje je čak jače nego što to nagovještava prijevod. Ono govori da je ljubav Božja natjerana “izbiti” u našim srcima po Duhu Svetom.

Neprijatelj može doći poput bujice donoseći strah, krivnju ili stres, ali mi možemo odmah uputiti ovu molitvu: “Duše Sveti, pomogni mi, uči me i podsjećaj na Isusova obećanja o mojoj sigurnost kao djeteta Božjeg.”

“Nikakva kušnja veća od ljudske snage nije vas zadesila. Bog je vjeran i neće dopustiti da budete kušani preko vaših snaga, nego će vam zajedno s kušnjom dati sretan ishod, da je možete podnijeti” (1 Kor 10,13). Pavao kaže da vi vodite istu borbu koju doživljavaju pobožni sveti širom svijeta. Vaša kušnja nije nešto neobično ili specifično za vas. Bez obzira kroz što prolazite, dolazi Duh Sveti s istinom koja donosi utjehu.

Autor: David Wilkerson; Izvor: Worldchallenge.org