4 načina kako se pripremiti za duhovnu borbu protiv sotone

Ovo su četiri načina na koja se možete pripremiti za duhovnu borbu kao vjernik.

Uzmite mač Duha

Ako ste pročitali Efežanima 6, znate da „nije nam boriti se protiv krvi i tijela, nego protiv poglavarstava, protiv vlastī, protiv vladarā tame ovoga svijeta, protiv zlih duhova po nebesima“ (Efežanima 6,12). Zasigurno ćemo trebati „mač Duha, to jest riječ Božju“ (Efežanima 6,17; Hebrejima 4,12) ako ulazimo u bilo koju duhovnu bitku.

Sjećate li se kad je Sotona kušao Isusa u pustinji? Sotona je izvukao tekst izvan konteksta, ali Isus je uvijek koristio odgovarajući kontekst i mogao reći đavlu: „Odlazi, Sotono!“ (Matej 4,10).

Upoznajte neprijatelja

Ako ne poznajemo neprijatelja, bit ćemo im podložniji. Kažem „njima“ jer to nije samo Sotona, već i njegovi pali anđeli. Oni koji su u Kristu imaju širom otvorene oči na leđima. Kao što smo ranije pročitali, „ne borimo se protiv krvi i tijela“ da možemo vidjeti našim očima, već protiv poglavarstava i vlasti, to jest zlih duhovnih sila „po nebesima“, što znači da mogu biti na mjestima autoriteta kroz utjecaj vođa. Ako ne znamo kako neprijatelj djeluje, nećemo moći „ugasiti sve goruće strijele Zloga“ (Efežanima 6,16).

PROČITAJTE: 4 biblijska savjeta za duhovnu borbu

Opašite svoj um

Znam da je to zapravo „opašite bokove svoga uma“ (1. Petrova 1,13), no ono što mislim jest da moramo znati gdje Sotona stoji zbog Krista. Pri kraju svoje zemaljske službe, Isus je rekao: „Vladar ovoga svijeta je osuđen“ (Ivan 16,11). To znači da je proglašen krivim, a to je jasno Sotona. Isus je ranije govorio o tome: „Sada je sud ovomu svijetu. Sada će vladar ovoga svijeta biti izbačen van“ (Ivan 12,31).

Dakle, naš Gospodin izjavljuje sud za Sotonu, što znači da osuđeni kriminalci ne mogu ništa više štetiti nego netko kroz željezne rešetke. On može poslati strelice na naš put, ali nikad ne može zaustaviti „put“ (Ivan 14,6).

Pronađite prijatelja

Stari zavjet nam govori da je „bolje dvojici nego jednomu, jer imaju bolju plaću za svoj trud. Jer ako padne jedan, drugi će podići prijatelja svojega. Ali teško jednomu kad padne a nema drugoga da ga podigne!“ (Propovjednik 4,9-10). Kada imate brata ili sestru kršćane da stojite i klečite s njima, bolje da budete spremni suočiti se s duhovnom borbom.

To može biti dio razloga zašto je Isus poslao učenike dvojicu po dvojicu. Možda su činili kao i naši vjernici: Kad netko svjedoči, drugi se moli. A znamo da je molitva također ključan element duhovne borbe (Efežanima 6,18).

Zaključak

Možemo se pripremiti za duhovnu borbu uzimanjem Božjeg mača, to jest Božje Riječi i čitati! Možemo također znati kako Sotona i njegovi demoni djeluju, možda i kroz druge, pa čak i kroz lažne religije koje ne propovijedaju sav Božji nauk, kao što je potreba za pokajanjem, odvraćanje od grijeha i odricanje grijeha, križ, posvećenje, krv Janjeta, slijeđenje Krista, te gdje je propovijedanje Biblije norma, a ne iznimka.

Trebamo sada shvatiti da je đavao osuđen. Konačno, možemo se pripremiti za duhovnu borbu ako hodamo zajedno s nekim drugim kršćaninom, koji nas podiže kad padnemo i mi pomažemo njima kad padnu. Ako tako činimo, „moći ćemo se oprijeti u dan zli te se, izvršivši sve, održati“ (Efežanima 6,13b).

Autor: Jack Wellman; Prijevod: Vesna L.; Izvor: Faithinthenews.com

NAJNOVIJE!