Ako ste u svom duhovnom životu počeli sve činiti reda radi, nemojte se iznenaditi ako vam se ovo dogodi

Istina je – Bogu ste blizu onoliko koliko to želite biti. Prisno prijateljstvo s Bogom posljedica je svjesnog izbora i ne zbiva se slučajno. Morate nastojati da ga ostvarite.

Želite li ga zbilja – više od ičega drugog? Koliko vam je važno? Smatrate li ga dovoljno vrijednim da zbog njega ostavite nešto drugo? Je li vrijedno toga da se potrudite razviti navike i vjesštine koje su za njega potrebne?

Možda ste nekoć gorljivo željeli Božju blizinu, ali ste izgubili tu želju. Tako je bilo s kršćanima u Efezu – njihova se prva ljubav ohladila. Činili su sve ispravno, ali zbog osjećaja dužnosti, a ne zbog ljubavi.

Ako ste u svojem duhovnom životu počeli sve činiti reda radi, nemojte se iznenaditi dopusti li Bog da iskusite bol. C. S. Lewis je rekao: “Bol je Božji megafon.” To je Božji način da nas trgne iz duhovne uspavanosti. Vaše nevolje nisu kazna; one su poziv na buđenje od Boga koji vas voli. Bog se ne ljuti na vas; silno vas voli i učinit će sve što treba da vas trgne i vrati u zajedništvo sa sobom.

Ali, postoji i bezbolniji način da se probudi strast za Bogom: zamolite Boga da vam je da i nemojte odustajati dok je ne dobijete. Molite se cijeli dan: “Dragi Isuse, želim Te prisno upoznati više od ičega na svijetu.” Bog je babilonskim sužnjima rekao: “Tražit ćete me i naći me jer ćete me tražiti svim srcem svojim.” (Jeremija 29,13)

Nema ničeg važnijeg od prijateljstva s Bogom. To je odnos koji će trajati zauvijek.

Autor: Rick Warren; iz knjige ”Svrhovit život”