Vjera iznad osjećaja: Kako nas osjećaji mogu odvesti na krivi put?

Vjera u Boga se ne treba temeljiti na našim osjećajima, nego treba biti iznad njih. Osjećaji nas mogu odvesti na kriti put.

„Objavljeno ti je, čovječe, što je dobro, što Jahve traži od tebe: samo činiti pravicu, milosrđe ljubiti i smjerno sa svojim Bogom hoditi.“ (Mihej 6, 8)

Oženjen sam za Cathe već 45 godina. Kada sam ju prvi puta upoznao, bio sam malo nervozan, imao sam leptiriće u trbuhu.

Ali više se ne osjećam tako oko nje. Zapravo, da joj jednog dana kažem ‘Cathe, malo sam nervozan kada razgovaram s tobom’, mislila bi da sam pretrpio srčani udar ili nešto slično. Ne mogu očekivati da ću doživljavati emocije svakog trenutka svakog dana našeg braka.

Isto vrijedi i za naš odnos s Bogom. Biblija nam kaže da će pravednici živjeti po vjeri (Rimljanima 1, 17). Ne kaže nam da ćemo živjeti po osjećajima. Zapravo, osjećaji nas mogu odvesti na kriti put. Možemo imati različite emotivne reakcije na razne stvari.

VIDI OVO: Kako naučiti živjeti po vjeri, a ne po osjećajima?

Mislim da ponekad priželjkujemo da ćemo doći u crkvu i da ćemo odjednom imati trenutak otkrivenja. Mislimo da nam je potreban emocionalan prodor. Ali nije tako. Mi trebamo častiti Boga bez obzira osjećamo li se tako ili ne. Moramo shvatiti da je kršćanski život hod vjere.

Imam sat koji mi stalno daje informacije koliko sam koraka napravio i jesam li dosegao svoj cilj. Zar ne bi bilo dobro kada bismo imali sat koji nam kaže da čitamo Bibliju i da se molimo, da nas drži usmjerene na našem duhovnom putovanju?

Mislim da je jedan od najboljih definicija koje opisuju kako je to biti kršćaninom sadržana, da posudim Nietzcheovu rečenicu, „dugotrajna pokornost u jednakom pravcu“. Samo je potrebno stavljati jednu nogu ispred druge i hodati s Gospodinom svakog dana. Ponekad se osjećate tako, ponekad ne.

To je zato što je vaš zadatak kao kršćanina da s Bogom hodate po vjeri. Hodate li i danas s Bogom?

Autor: Greg Laurie; Prijevod: Mislav U.; Izvor: Harvest.org

NAJNOVIJE!