Emotivno stanje koje je najviše povezano s debljanjem

Ako želite smršaviti, prestanite se ljutiti jer to je jedno od emotivnih stanja koje je najviše povezano s debljanjem.

Jedan od razloga je traženje utjehe u hrani kada vam neko pokvari raspoloženje, tako da u tom slučaju ni tjelesne vježbe ne pomažu.

Do sada je napravljeno je nekoliko istraživanja o vezi između ljutnje i gojaznosti, a povod je bila knjiga meksičkog nutricioniste Juana Manuela Romera Ville koja se zove “Tko se ljuti, postaje debeo” (He Who Gets Angry Gets Fat).

Autor je u toj knjizi naveo da ljutnja može biti jedan od glavnih razloga debljanja te to objašnjava vezu između emocija i hrane koju ljudi konzumiraju, objašnjavajući činjenicu da se iza pretilosti uvijek nalaze psihičke promjene te da su to pronašli kao način za suzbijanje emotivne boli, piše Brightside.

VIDI OVO: Je li grijeh biti debeo?

Kakve veze ima ljutnja s debljanjem?

Mnogima nije jasno kakve zaista veze ima ljutnja s debljanjem. U praktičnom smislu, kada se čovjek naljuti tijelo mu počne lučiti adrenalin, ali i kortizol hormoni koji se oslobađaju kao odgovor na stres, a s druge strane, povećavaju razinu šećera u krvi.

Ovi hormoni se obično proizvode tijekom vježbanja, međutim, aktiviraju se i tokom ljutnje, a glukoza koju stanice proizvode je neiskoristiva te se taloži kao masnoća u organizmu.

Naravno, ne isključuje se činjenica da prekomjerna težina može biti rezultat i unutrašnjih uzroka poput metaboličkog sindroma i hormonalnih, poput problema sa štitnjačom. Ti uzroci mogu biti i vanjske prirode poput loših prehrambenih navika ili nedostatka vježbanja. Uz sve to, bijes je samo još jedan element koji pogoršava trenutno stanje.

VIDI OVO: Kako kontrolirati ljutnju? Biblija daje izvrstan savjet!

Negativne emocije poput ljutnje, tuge ili anksioznosti mogu u velikoj mjeri utjecati na način na koji jedemo i u mnogim slučajevima postaju uzrok prekomjernog debljanja. Te se emocije kanaliziraju putem hrane koja postaje nesvjesna zaštita od loših emotivnih stanja.

NAJNOVIJE!