EU će pokrenuti postupak protiv TikToka zbog lošeg utjecaja na djecu i mlade

Od ljeta kineska kompanija TikTok i druge velike internetske platforme moraju se pridržavati Zakona o digitalnim uslugama EU-a (DSA). Komisija EU-a, kao odgovorni nadzorni organ za velike internetske kompanije, još prije dva mjeseca je posumnjala da se TikTok ne pridržava zakona, koji je prilično strog u usporedbi sa sličnim u svijetu.

Započete su preliminarne istrage i od TikToka je zatraženo očitovanje. Po mišljenju Europske komisije, očitovanje nije bilo zadovoljavajuće, piše u analizi DW.

Pokreće se formalni postupak

Zato je odgovorni povjerenik EU-a za industrijsku politiku Thierry Breton upravo najavio da će biti pokrenut formalni postupak protiv TikToka.

Ako EU utvrdi kršenje zakona, prijete velike novčane kazne – do pet posto dnevnog prometa TikToka. Međutim, kolika bi ta svota mogla biti, ne zna se – jer TikTok ne objavljuje svoje poslovne bilance.

Postupak protiv TikToka mogao bi potrajati nekoliko mjeseci. Video platforma, koja tvrdi da ima oko 142 milijuna korisnika mjesečno u Europi, može podnijeti pravne mjere protiv odluka vlasti EU-a. Preko milijardu ljudi širom svijeta svakog mjeseca nešto gleda na TikToku.

Inače, TikTok nije jedini na meti Europske komisije. Od prosinca se protiv X-a vodi postupak zbog širenja navodno lažnih vijesti i govora mržnje. Preliminarne istrage su u tijeku na desetak drugih online platformi.

Problem loše zaštite mladih

Europski povjerenik Thierry Breton optužuje TikTok da ne primjenjuje na adekvatan način zaštitu mladih na svojoj platformi. Tvrdi da bi mlađi od 16 godina bi trebali moći koristiti TikTok samo uz ograničenja. Mladima i djeci mlađoj od 13 godina trebalo bi dozvoliti da koriste TikTok samo u vrlo smanjenoj verziji. Provjera starosti je nedovoljna jer TikTok traži samo starost kao informaciju prilikom otvaranja naloga, ali ne provodi nikakvu stvarnu verifikaciju.

Za TikTok klijente mlađe od 16 godina usluga ograničava dnevnu upotrebu na jedan sat. Međutim, ovo ograničenje se može ukloniti s nekoliko klikova. Zakon o digitalnim uslugama EU-a (DSA) zabranjuje personalizirano oglašavanje osobama mlađim od 16 godina. Iz Europske komisije sumnjaju da je i to teško ispoštovati ako nema kontrole starosti.

Europska komisija se također žali da TikTokov algoritam korisnicima nameće beskonačan niz videa koji ispunjavaju sve njihove osobne preferencije. Ovo „uvlačenje” u aplikaciju može dovesti do ponašanja sličnog ovisnosti. TikTok tvrdi da se algoritam može isključiti, prema zahtjevima DSA. Ali ova opcija je dobro skrivena u meniju s puno klikova.

TikTok tvrdi da će sve objasniti

Glasnogovornik TikToka rekao je da će kompanija, koja pripada kineskoj grupi Bytedance, nastaviti zalagati se za poboljšanje zaštite mladih.

„Nastavit ćemo raditi sa stručnjacima i industrijom kako bismo TikTok učinili sigurnim. Sada se veselimo prilici da ovo detaljno objasnimo Komisiji EU-a”, rekao je. Izvršni direktor TikToka Shou Zi Chew je posljednji put posjetio povjerenike EU-a u Bruxellesu u siječnju kako bi ublažio zabrinutost oko svoje platforme za kratke video snimke.

Međutim, Europska komisija želi isto tako imati pristup popisu svih oglašivača na TikToku. Pored toga, TikTok mora znanstvenicima osigurati pristup podacima, kako to zahtijeva Zakon EU-a o digitalnim uslugama.

NAJNOVIJE!