Foto: Kristin Andrus/Flickr

Znate li koji je grijeh suptilni neprijatelj jednostavne vjere? Materijalizam? Pohlepa? Ljutnja? Požuda? Licemjerje? Ne. Svi ovi grijesi zasigurno jesu naši neprijatelji, ali nijedan od njih se ne kvalificira kao suptilni neprijatelj.

Najpoznatiji ubojica vjere u cijelom životu jest briga. „Zbog toga vam kažem: Ne brinite se za svoj život, što ćete jesti i što ćete piti; ni za tijelo svoje, u što ćete se odjenuti. Nije li život više od jela, i tijelo od ruha?“ (Matej 6,25).

Kao vješt korisnik riječi, mislim da je pojam „briga“ fascinantan. Riječ „brinuti se“ koju koristi Matej dolazi od grčke riječi merimnao. To je kombinacija dviju manjih riječi, a to su merizo, što znači „podijeliti“, i nous, što znači „um“. Drugim riječima, osoba koja se brine pati od podijeljenog uma, pri čemu je uznemirena i rastrojena.

Od svih biblijskih priča koje ilustriraju brigu, nijedna nije toliko praktična i jasna od one koja je zapisana u posljednjih pet stihova Luke 10. Idemo se ukratko prisjetiti.

Isus je svratio do svojih prijatelja u kuću u Betaniji. Jedna od njih, Marta, ovu prigodu je pretvorila u strku. Da bi stvar bila još gora, Martina sestra Marija je bila toliko sretna što je Gospodin posjetio njihov dom da je sjela do Njega i pokazala malu zabrinutost zbog sestrinog napada tjeskobe.

Kao što nam Luka kaže: „Marta bijaše zauzeta oko mnogog posluživanja“ (Luka 10,40). Ali Marta nije imala pomoć, i to je bio vrhunac. Iritirana, razdražena i ljuta, bila je pod pritiskom i to ju je dovelo do prebacivanja krivnje. „Gospodine, zar ti ne mariš što me sestra moja samu ostavila posluživati? Reci joj dakle da mi pomogne“ (Luka 10,40).

No Isusa nije impresionirala njezina zauzetost niti ga je zastrašila njezina naredba. Milostivo, ali čvrsto, joj je rekao: „Marta, Marta! Brineš se i uznemiruješ za mnogo, a jedno je potrebno. A Marija je izabrala dobar dio koji joj se neće oduzeti“ (Luka 10,41-42).

Briga se javlja kada preuzimamo odgovornost za ono što je izvan naše kontrole. Baš volim Gospodinovo rješenje: „Brineš se i uznemiruješ za mnogo, a jedno je potrebno“. Kakav klasičan primjer jednostavne vjere!

Sve što je Marija htjela jest vrijeme s Isusom…i On ju je zbog toga pohvalio. Marijina jednostavna vjera, za razliku od sestrine panike, osvojila je Spasiteljevu naklonost.

Briga i vjera jednostavno ne idu zajedno.

Autor: Chuck Swindoll; Prijevod: Vesna L.; Izvor: Jesus.org