Foto: Pixabay

Zašto je Bogu važna zahvalnost? Dva su razloga.

Jedan je onaj očiti, Bog je dostojan naše zahvalnosti i slavljenja. On nas je usvojio u svoju obitelj i bit ćemo s Njime od sada do vječnosti. U potpunosti je izbrisao naše grijehe i sada hodamo u savršenoj svetosti i pravednosti zbog Njegova Sina, Isusa. Haleluja! Drugi razlog – zahvalnost stavlja naše srce na mjesto gdje nastavlja priznavati Boga usred nevolje i dopušta nam da se pozicioniramo kako bismo primili plodove i blagoslove koje ta teška sezona proizvodi u nama i za nas.

Prinesi Bogu žrtvu zahvalnu/žrtvu zahvalnosti… – Psalms 50,14

Pravo me štuje onaj koji prinosi žrtvu zahvalnu: i onomu koji hodi stazama pravim – njemu ću pokazati spasenje svoje. – Psalms 50,23

Nije jednostavno ostati zahvalan tijekom teških vremena u našim životima. Zbog toga se ova dva stiha referiraju na zahvalnost kao žrtvu. Žrtva je čin kojim se odričemo nečega što želimo zadržati. Često želimo zadržati svoju zahvalnost dok ne mislimo da je vrijeme da je damo ili dok se naše okolnosti ne promijene nabolje.

Lako je biti zahvalan kada nam u životu sve ide glatko. To je prirodna reakcija. No, kada život ne ide onako kako mislimo da bi trebao, običavamo zadržati svoju zahvalnost. Želimo vidjeti što će Bog učiniti, reći, promijeniti i sl. prije nego mu damo zahvalnost. No, zahvalnost nas čini poniznima, otvorenima i poslušnima, a naše srce mekanim.

Kada ostajemo zahvalni, govorimo Bogu, Ne razumijem zašto prolazim kroz ovo, no slijedim Te i kroz ovo razdoblje. Neću držati svoju zahvalnost za sebe, već ću je osloboditi i dati Tebi kako bi moje ruke i srce bili otvoreni da prime. Vjerujem da si ti dobar Otac i da me voliš.

Bog kaže u Psalmu 50,23 “pravo me štuje onaj koji prinosi žrtvu zahvalnu.” Često se ne osjećamo zahvalno tijekom teških razdoblja naših života. Ipak, kada požrtvovno sijemo sjeme zahvalnosti, puštajući ono što želimo zadržati, požet ćemo žetvu blagoslova i plodova. Život će nam biti zreo i spreman primiti sve što je Bog spremio za nas tijekom tog teškog razdoblja.

Autor: Laura Burhans; Izvor: Jesus Culture/Riječ života