Faraon izlazak

Ime koje se najviše spominje kada je riječ o faraonu iz biblijske knjige Izlaska jest Ramzes. Ovo se ime koristi u raznim filmovima kao što su Deset zapovijedi, Princ Egipta i Izlazak: Bogovi i kraljevi.

Iako su te asocijacije popularne u pop kulturi, Biblija ne daje točno ime tog vladara. Određivanje tko je faraon iz Izlaska nije nešto što se može postići samo proučavanjem Pisma.

Dodatna poteškoća u otkrivanju imena faraona u Izlasku jest činjenica da je egipatska povijest ozloglašeno nepouzdana i prilično kaotična. Arheolozi potvrđuju da se egipatska izvješća često preklapaju, da su kontradiktorna i da često izostavljaju važne događaje u povijesti Egipta. Ovo je pogotovo istina kada su događaji negativno povezani s faraonom koji je u to vrijeme vladao.

Određivanje vremena kada su židovski robovi bili u Egiptu postaje kompliciranije od jednostavnog uspoređivanja egipatskih i ne-egipatskih izvora. Kako bi se uskladilo Knjigu izlaska, egipatsku povijest i sekularnu arheologiju treba držati otvoren um prema svim potencijalnim datumima i događajima u tim trima izvorima.

Faraon iz Izlaska – povijene činjenice

Uzevši to u obzir, postoji najmanje jedna jaka mogućnost kada je riječ o osobi faraona iz Izlaska: mogao je to biti Neferhotep I, faraon 13. dinastije. Razmotrimo slijedeće povijesne činjenice:

Neferhotepova je dinastija započela jer njegov predak, Amenemhat III nije imao živućih sinova, a njegova kćer, Sobekneferu, nije imala djece. To bi objasnilo zašto, u knjizi Izlaska (2) faraonova kuća uzima sebi hebrejsko dijete bez roditelja. Sobekneferu bi tako mogla biti egipatska princeza koja je izvukla Mojsija iz Nila i dala mu ime.

Neferhotep I vladao je Egiptom za vrijeme užasnog kaosa, opisanog na Ipuwer papirusu: „Kuga vlada zemljom i krv je posvuda… Rijeka je krv…vrata, stupovi i zidovi gore…sin čovjeka visokog staleža više nije prepoznatljiv… Strani ljudi izvana su došli u Egipat… Kukuruz više ne raste.“ Samo je nekoliko znamenitosti iz tog razdoblja preživjelo.

Neferhotepa nije naslijedio sin Wahneferhotep nego brat Sobkhotpe IV. Ovo se slaže s pričom o biblijskom faraonu koji je izgubio sina u konačnoj kugi u Egiptu koja je pobila sve prvorođence (Izlazak 12,29).

faraon izlazak 2
Snimka zaslona: YouTube

Neferhotepova mumija nije pronađena. Nemogućnost lociranja njegovih posmrtnih ostataka logičan je ako je i on bio jedan od onih koji su nestali u doba prelaska preko Crvenog mora (Izlazak 14).

Faraon kao dokaz istinite biblijske povijesti

Još je nekoliko stvari koje se poklapaju kada je riječ o eri Neferhotepove vladavine i biblijskog Izlaska. Te stvari uključuju dokaze o gradu robova, Kahunu, za kojeg se čini da je bio napušten na brzinu, kako i Pisma opisuju. Pronađene su motke oblikovane kao zmije, a datiraju iz tog vremena te se poklapaju sa trikovima faraonovih magičara (Izlazak 7). Nedugo nakon Neferhotepove vladavine, u Egipat su navrli Hiksi, što bi bilo neobično ako Egipat tada nije bio iznimno oslabljen.

No, stvarnosti drevne egipatske povijesti nam onemogućavaju točno određenje faraona koji je opisan u Izlasku. Možda je to bio faraon čije je postojanje od nas potpuno skriveno i izbrisano iz povijesti i vremena. Ta anonimnost mogla je biti namjerno nametnuta kazna, još jedan podsjetnik da zemaljski vođe nisu ništa u usporedbi s pravim Bogom. No, dokazi ipak idu u prilog činjenici da je Izlazak bio pravi, povijesni događaj.

Izvor: Gotquestions.org; Prijevod: Ida U.