gdje je Bog kada boli
Foto: Pixabay

Nosio sam gips oko vrata jer sam ga slomio u prometnoj nesreći. Prvih nekoliko sati, dok sam ležao na pločniku s obrisom tijela, medicinski djelatnicu mi nisu htjeli dati lijekove za bolove budući su trebali moj potvrdan odgovor. Liječnik je pokušavao micati moje udove pitajući: ”Boli li te ovo? Osjećaš li ovo?”

Ispravan odgovor, odgovor koji smo svi htjeli bio je ”Da. Boli. Osjetim to.” Na svu sreću, svaki puta, to i jest bio moj odgovor.

Svaki osjećaj bola bio je dokaz kako moja leđna moždina nije prekinuta. Bol je dokaz kako je moje tijelo ostalo čitavo.

Sasvim normalno je gledati na bol kao na nešto negativno, no naučio sam, dok sam ležao dolje, kako je ona znak života. Imajte to na umu dok se i vi suočavate s boli. Nemojte je pokušati nijekati. Umjesto toga, priznajte bol kao afirmaciju života.

Sve ima svoju svrhu

Svi osjećamo bol. Volio bih vam obećati dug, bezbolan život, ali ne mogu. Naprotiv, kršćanski pogled na svijet govori: svijet je pao, ali će isti i biti iskupljen. Bog je obećao vrijeme kada će zlo biti poraženo, kada će svaka kriminalna radnja doći svom kraju. Do tada, obećao je kako će ožiljci proizašli iz boli poslužiti za naše dobro.

Sjetimo se Pavla koji u Rimljanima 8 napominje kako sve zajedno služi za naše dobro. Pavao navodi neke stvari na koje je i sam naišao: premlaćivanje, bolesti, zatvore, brodolome i otmice. Gledajući natrag, shvatio je kako je Bog imao svrhu u svim tim stvarima.

”Ali u svemu ovom sjajno pobjeđujemo po onome koji nas je ljubio. Siguran sam da nas neće ni smrt, ni život, ni anđeli, ni poglavarstva, ni sadašnjost, ni budućnost, ni sile, ni visina, ni dubina, ni bilo koje drugo stvorenje moći rastaviti od ljubavi Božje, koja je u Kristu Isusu, Gospodinu našemu.” (Rim 9,37-39).

U središtu boli teško je vidjeti bilo što dobro. Jednostavnije je pitati Boga: ”Zašto si dopustio ovo? Gdje si kad boli?”

Nakon prometne nesreće šanse za preživljavanje nisu bile naročite. Izuzetno teška vremena. Međutim, sada vidim kako je dobri Bog mogao djelovati kroz sve to. Dok sam ležao dolje nije mi bilo bitno kakav auto vozim ili koliko novca imam na bankovnom računu. Uglavnom se sve vrtjelo oko četiri pitanja: ”Koga volim? Tko će mi nedostajati? Što sam učinio sa svojim životom? I jesam li spreman za ono što slijedi?”

Proizašao je novi fokus. Ova bol dala mi je do znanja što je najvažnije.

Autor: Philip Yancey; Prema članku ”Where’s God When It Hurts?”; Christianity Today