Asteroid koji ide po orbiti koja presijeca Zemljinu putanju uskoro će se približiti planetu. Na temelju podataka koje je prikupila NASA, asteroid je dovoljno velik da stvori veliku eksploziju u atmosferi ako se završi sudarom planete.

Asteroid, koji je identificiran kao 2020 EF, trenutno se kreće ka Zemlji brzinom većom od 16.000 kilometara na sat.

NASA-in CNEOS je procijenio da je asteroid promjera od oko 30 metara.

Prema CNEOS-u, 2020 EF je Aten asteroid, što znači da slijedi prirodnu orbitu koja prelazi Zemljin put. Kao što je naznačeno u NASA-ovom dijagramu orbite za 2020 EF, asteroid prati vrlo široku orbitu oko Sunca i gotovo slijedi istu stazu kao i Zemlja. Pored presjeka, dijagram također pokazuje više približavanja između 2020. EF i planete.

VIDI OVO: Što su ”zvijezde koje će s neba pasti” prije Isusova povratka?

Zbog svoje veličine, 2020 EF najvjerojatnije neće udariti u Zemlju. Umjesto toga, asteroid će se vjerojatno raspasti nakon ulaska u atmosferu i izazvati eksploziju na nebu.

Eksplozije asteroida u zraku mogu biti vrlo opasne

Nažalost, to ne znači automatski da sudar sa 2020. EF neće biti opasan za Zemlju. Kao što je pokazano tijeom eksplozije meteora 2013. godine nad gradom Čeljabinsk u Rusiji, eksplozije u zraku izazvane asteroidima mogu biti vrlo opasne.

Ovisno o njihovoj veličini, eksplozija iz svemirskih stijena može osloboditi energiju ekvivalentnu većem broju atomskih bombi. Iako će veći dio eksplozije apsorbirati atmosfera, preostala energija bi i dalje bila dovoljno snažna da ošteti zgrade i povredi ljude na zemlji.

VIDI OVO: Hoće li asteroid udariti u Zemlju prije Kristova povratka?

Srećom, CNEOS je primijetio da 2020 EF nije u opasnosti pogoditi Zemlju tijekom svog predstojećeg prolaska pored planeta. Očekuje se da će se asteroid približiti Zemlji 18. ožujka u 11:15 sati. EDT.

Za to vrijeme, asteroid će letjeti pored Zemlje s udaljenosti od 0,04241 astronomske jedinice ili otprilike 6,5 milijuna kilometra od središta planeta.