NaslovnicaZdravljeZašto gladna djeca u Africi imaju napuhani trbuh?

Zašto gladna djeca u Africi imaju napuhani trbuh?

Siromaštvo u Africi nastavlja rasti, a slike potresaju svijet: izgladnjela djeca, pohabana odjeća, ali i sve više slučajeva napuhanog trbuha, osobito kod djece.

Postavlja se pitanje kako je takvo nešto moguće. Zar se njihov trbuh ne bi trebao smanjiti, ako se uzme u obzir koliko hrane unose u organizam i siromaštvo koje tu vlada?

Zašto gladna djeca imaju napuhani trbuh?

Kada dođe do stanja da se kod djece javi napuhan trbuh, ta bolest u medicinskoj terminologiji naziva se kwashiorkor – oblik pothranjenosti koji je uzrokovan teškim nedostatkom proteina.

Bolest kwashiorkor nastaje kada se dijete prestane dojiti, te se nastavi hraniti hranom koja ne sadrži proteine.

VIDI OVO: BOŽE, HVALA TI: Čudesna preobrazba dječaka koji je u sirotištu umirao od gladi

Dijete zbog nedostatka, kako neesencijalnih tako i esencijalnih, aminokiselina ne može sintetizirati proteine koji su mu potrebni za normalan rast i razvoj. Dolazi do smanjenja razine albumina koji su i sami proteini.

Napuhani trbuh djece u Africi je rezultat oteklina, odnosno edema

Albumini, koji se nalaze u krvi, sprječavaju izlaženje vode iz krvnih žila održavajući tako koloidno-osmotski pritisak. Kada dođe do nedostatka tog proteina, dolazi do teških oteklina, odnosno edema.

Tada se javljaju izljevi tekućine po cijelom tijelu, a najizraženiji su u predjelu trbuha, te na stopalima. Osim toga, javlja se zastoj u rastu, promjena boje kose, razdražljivost, anemija, masna jetra, atrofija resica tankog crijeva, dijareja, gubitak mišićne mase…

VIDI OVO: Gladni dječak otkrio policajcu da danima ništa nije jeo

Liječenje kreće fazom stabilizacije, te unošenjem hrane u organizam koja je bogata energijom. Na početku se daju manji, ali češći obroci. U prvim danima liječenja unošenje velikih količina proteina može imati i negativne posljedice. Za ovu fazu liječenja mlijeko je dobar izbor.

Nakon jednog tjedna, unos hrane se može povećati. Nakon 2-3 tjedna, mlijeko se obogaćuje vitaminima i mineralima sve dok dijete ne dostigne 80% normalne težine. Kada dijete dostigne težinu veću od 85% normalne težine, smatra se da je ozdravilo.