Gospodin poznaje one koji su njegovi

“Ipak čvrsti temelj Božji stoji – s ovim pečatom: ‘Poznaje Gospodin one koji su njegovi’ i: ‘Neka odstupi od nepravde svaki koji imenuje ime Kristovo.'” (2. Timoteju 2,19)

Čak i u danima apostola bilo je prilične zbrke u svijetu vjere. Dva čovjeka su, na primjer, naučavala bizaran nauk o tome da se uskrsnuće vjernika već dogodilo.

Za nas je ova ideja suluda. Ali bila je dovoljno ozbiljna da tada uništi vjeru nekih ljudi. Pitanje prirodno glasi: “Jesu li ova dvojica bili istinski kršćani?”

Često se i danas susrećemo s ovim pitanjem. Imamo istaknutog teologa koji niječe djevičansko rođenje. Profesor teologije uči da Biblija sadrži greške. Student tvrdi da je spašen milošću po vjeri, a ipak održava subotu kao bitnu stvar za spasenje.

VIDI OVO: Djeca Božja i djeca đavolja poznaju se po ovome

Poslovni čovjek govori o iskustvu obraćenja, a svejedno ostaje u crkvi koja štuje idole, naučava spasenje po sakramentima i tvrdi da je njen poglavar nepogrešiv u pitanjima vjere i morala. Jesu li ovi ljudi istinski kršćani?

Govoreći vrlo otvoreno, u nekim se slučajevima ne može točno znati je li kršćanstvo neke osobe autentično ili prijetvorno. Između istinitog i lažnog, bijelog i crnog, cijelo je područje sivoga. U tom području ne možemo biti sigurni. Samo Bog zna.

U svijetu nepouzdanosti ono što je sigurno jest temelj Božji. Sve što on gradi, čvrsto je i trajno. Njegov temelj nosi pečat, a na tom pečatu su dva zapisa. Jedan predstavlja božansku, a drugi ljudsku stranu. Prvi je deklarativan, a drugi imperativan.

VIDI OVO: 7 znakova istinskog obraćenja

Na božanskoj strani je činjenica da Gospodin poznaje one koji su njegovi. On zna one koji mu iskreno pripadaju premda njihovi postupci nisu uvijek onakvi kakvi bi trebali biti. S druge strane, on je svjestan svakog pretvaranja i licemjerja svih koji gaje izvanjski privid bez unutarnje stvarnost. Mi ne moramo biti sposobni razlučiti ovce od jaraca, ali on to može i to čini.

Na ljudskoj strani nalazimo činjenicu da svaki koji zazove ime Gospodnje treba odstupiti od nepravde. Na taj način čovjek može dokazati istinitost ispovijedanja svoje vjere. Svaki koji nastavlja u grijehu, gubi vjerodostojnost što se tiče njegove tvrdnje da je kršćanin.

To je ono što nam preostaje kad nam je teško razlikovati između žita i kukolja. Gospodin poznaje svoje. Svi koji to tvrde, mogu drugima to dokazati tako što će se odijeliti od grijeha.

Autor: William MacDonald; Izvor: Biblija365.com