Greben spašenih sjajan je, emotivan, snažan i dirljiv kršćanski ratni film u vrhunskoj režiji Mela Gibsona. Film prati Desmonda Dossa (Andrew Garfield), hrabrog i savjesnog liječnika koji ne nosi oružje, tijekom krvave bitke na Okinawi u Drugom svjetskom ratu.

Film započinje prikazujući Desmonda kao mladog dečka u ruralnom dijelu Virginije. Desmondovog oca Thomasa (Hugo Weaving) progoni nasilje kojem je svjedočio u Prvom svjetskom ratu te se okrenuo alkoholu da bi utrnuo bol. Rezultat toga je nasilno i disfunkcionalno djetinjstvo koje su Desmond i njegov brat proživjeli nastojeći obraniti majku od očevih nasilničkih ispada.

Kako je odrastao, Desmond je pokazivao zanimanje za liječništvo, a još i više interesa za lijepu medicinsku sestru imena Dorothy. Iako je čudan i neobrazovan, Desmondu je uspjelo dodvoriti se Dorothy te se oni zaručuju. Nakon početka Drugog svjetskog rata njegov se brat priključuje vojnoj službi unatoč protivljenjima njihovog oca.

Desmond Doss
Briljantni Andrew Garfield u ulozi mladog liječnika Desmonda Dossa; Screenshot: YouTube

Desmond se također uključuje u vojsku da bi dao vlastiti doprinos, no obećava Bogu da nikada neće uzeti oružje u ruke, ili da će oduzeti život. Desmond se priključuje vojsci pod prigovorom savjesti, no odmah na treningu postaje meta šarolikog narednika Howella (Vince Vaughn) i kapetana Glovera (Sam Worthington).

Oni ga percipiraju kao beskorisnog vojnika koji je prijetnja ostatku pješačke divizije. Iako je bio ismijan, pretučen i provociran, Desmond se držao svojih uvjerenja te izražava svoju želju da spašava živote kao liječnik. Naposljetku mu se sudi na vojnom sudu zbog nepoštivanja zapovijedi kapetana, no optužbe se odbacuju temeljem ustavnih prava. Vojska tada daje Desmondu dopuštenje za odlazak u rat bez oružja.

Nakon što su ga poslali na Pacifik u borbu protiv Japanaca, Desmond po dolasku ulazi u jednu od najbrutalnijih i najkrvavijih bitki cijeloga rata. Ispunjen željom da spasi što je više ljudi moguće, njegovo je jedino oružje bila njegova kršćanska vjera.

Greben spašenih demonstrira genijalnost poznatog redatelja Mela Gibsona. S ovim filmom, koji je uz Pasiju otvoreni prikaz vjere, Gibson prekrasno dijeli Desmondovu herojsku priču bez razvodnjavanja kršćanskih elemenata u priči.

Vince Vaughn u ulozi
Vince Vaughn u ulozi narednika Howella; Screenshot: YouTube

Andrew Garfield odradio je sjajan posao u portretiranju Desmondove čvrste vjere i uvjerenja na skroman i strastven način. Vince Vaughn drami daje dodatni element portretirajući smiješnog i uvredljivog narednika.

Srž je priče Desmond kao otjelovljenje Krista koji je voljan žrtvovati sebe ne samo za svoje prijatelje nego i za svoje neprijatelje. Cijeli je film u stvari poziv na vjeru u Isusa Krista.

Tema nenasilja obrađena je iznenađujuće opipljivo. I dok se mnogi možda neće složiti s Desmondovom interpretacijom biblijskih citata glede nasilja, Desmond ne osuđuje one koji su voljni oduzeti život u kontekstu rata.

On jednostavno želi očuvati vlastita uvjerenja te ostati dosljedan onome za što drži da je Božji plan za njega. Desmond isto tako izravno prepoznaje svoje grijehe, uključujući i pokušaj ubojstva vlastitog oca putem mržnje koju je gajio u srcu. Na vojnom sudu Desmond je rekao supruzi da kaže njegovom ocu kako ga voli.

Greben spašenih nije priča o pacifizmu. To je priča o važnosti držanja do vlastitih principa, vjere i posvećenosti Bogu, te o ostajanju dosljednim kada vas drugi navode na kompromise.

Mel Gibson
Mel Gibson zna kako komunicirati istinsku vjeru u Isusa Krista; Foto: Mark Rogers/Lionsgate via armytimes.com

Desmondova hrabrost i herojska posvećenost Isusu Kristu na posljetku su promijenili srca i umove njegovih suboraca i zapovjednika te svjedoče o važnosti molitve, vjere i dosljednosti vlastitim uvjerenjima.

Ratno nasilje u Grebenu spašenih je gadno, krvavo i ponekad vrlo teško za gledati. Na sreću, sve psovke koji su bile u filmu u izradi uklonjene su, no nekoliko opscenih scena se nalaze u filmu. Savjetujemo oprez zbog ovih elemenata.

Sve u svemu, Greben spašenih je zadivljujući, vrlo emotivan, genijalan i zabavan film o bezuvjetnoj vjeri i čudesnoj hrabrosti zbog koje ćete se i smijati i plakati. To je zaista sjajan film. Mel zna kako doći do emocija publike, te kako komunicirati Istinu kršćanske vjere u Isusu Krista.

IZVORMovieguide.org