7 grešaka roditelja koje negativno utječu na mentalno zdravlje djeteta

Sjetite se ovih savjeta, što je češće moguće, i volite svoju djecu!

Sve što radimo u životu naše djece će nam se vratiti. Ako dijete raste u povjerenju – ono se također uči imati povjerenje u druge, ako dobivaju ljubav i podršku, oni sami postaju pažljivi i brižni.

Ali postoje strašne greške koje roditelje čine pod utjecajem ljutnje ili ravnodušnosti, bez razmišljanja o tome u što bi se to moglo pretvoriti u duši malog djeteta…

Mi jako vrijeđamo našu djecu kada:

Ne razumijemo ih

Kad sam imala 13 godina, zaljubila sam se. Eugene je bio odlikaš te je bio idealan u mojim očima. Međutim, on nije obraćao nikakvu pozornost na mene, a ja sam plakala. Majka me pokušavala utješiti, govoreći potpunu besmislicu: “Pa što je tebi! To je tako neozbiljno. Sve će to proći za godinu dana! ” A ja nikako nisam željela da moje stanje zaljubljenosti prođe.

Puno godina kasnije sam vidjela istu scenu u filmu “Ne mogu ni sanjati”:

– Mama, volim Katu!
– Oh, ne budi smiješan. Imati ćes milijun takvih „Kata“! ..
– A zašto vi, roditelji, sve znate unaprijed za nas?

Ne podržavamo našu djecu

Mali Caruso je trčao kući iz škole u suzama: “Majko! Učitelj pjevanja je rekao da je moj glas kao vjetar koji urla u dimnjaku “.

“Pa, što ti govoriš, sine moj! Ne slušaj nikoga. Pjevaš kao najljepši slavuj na svijetu. Ja to sigurno znam!”

PROČITAJTE: Ovako roditelj nesvjesno uništava psihu djeteta: 10 poteza koji ostavljaju teške posljedice

Strašno je pomisliti da svijet možda nikada ne bi čuo tog velikog tenora, da ta žena ne bi bila tako mudra. Uvijek recite svojoj djeci: “Možeš ti to! Ti ćeš uspjeti to savladati! “- To je vrlo nadahnjujuće.

Uspoređujemo ih s drugom djecom

“Pogledaj kakva je Anja – uredna i čista. A ti si kao svinja.” Zvuči poznato?

Jednu stvar ne mogu razumjeti: što žele postići majke govoreći takve riječi? Osim mržnje prema Anji, teško je izazvati druge emocije…

Rugamo im se

Ja i mala sestra smo ušli u dućan. Sestra je imala 3 godine, a lice joj je bilo u mrljama: imala je varičele. Prodavačice, kojima je bilo dosadno i koje nisu našle pametnijeg posla, okrenule su se prema nama i počele se hihotati: “Oh, koja je to ljepotica došla k nama! Pogledajte ju!”, u glavi mi je bila samo jedna misao: gdje da nađem pištolj u blizini da ih upucam ..?

Vrijeđamo djelima i riječima

U 8. razredu, smatrala sam se dovoljno zrelom i samostalnom curom. Jednom smo dugo sjedili s tatom rješavajući geometriju, koju je moj mozak kompletno odbijao razumjeti. A onda me tata iz očaja i ljutnje klepnuo… po guzi! To nije bilo toliko bolno koliko iznimno uvredljivo! Dugo nisam htjela s njim pričati nakon toga. A on nije mogao shvatiti što me zaista toliko povrijedilo…

PROČITAJTE: 5 načina kako uništavate život svog djeteta

Vičemo i gubimo kontrolu nad sobom

Sjećam se kako je u rodilištu moja susjeda u sobi, iscrpljena cviljenjem svog novorođenog djeteta, zgrabila dijete i počela ga tresti i vrištati: “Što ti je, dovraga, što još želiš?” Nikada neću zaboraviti ogromne, plave, prestrašene oči djeteta, koje nije razumjelo što se događa. Čini mi se da se i ona sama nakon toga sramila…

Ignoriramo 

Maknite pogled s monitora i zamislite svoje dijete. Evo ga cijeli je bucmast, sa stisnutim šakicama, smiješno nabara nos i smiješi se cijelom širinom svojih krezubih usta i u vašem srcu kao odgovor na to budi se nešto veliko i nježno. Ova beba voli vas bezuvjetno: u svakom raspoloženju, s bilo kakvim darovima, samo zato što ste vi njegovi mama ili tata i za taj ćete osmijeh dati sve na svijetu!

Sjetite se toga, što je češće moguće, i volite svoju djecu!

NAJNOVIJE!