Je li grijeh nositi bikini na plaži?

U današnjoj kulturi društveno je prihvatljivo da žena na javnoj plaži nosi na sebi ono što pokriva manje nego donje rublje. Je li grijeh nositi bikini?

Bikini su vrlo mali kupaći kostimi koji pokazuju gotovo svu žensku golotinju. Pitanje je bi li kršćanka, ili bilo koja žena, trebala prikazivati svoje tijelo na takav način bez imalo skromnosti.

Molimo vas da razumijete da se ne zalažemo za pokrivanje od glave do pete i da nismo od onih koji ne žele da se ljudi zabavljaju. Ne radi se o tome. Razumijemo da nije praktično nositi puno odjeće na plaži. To je neugodno i smiješno. Ipak, jednostavna je činjenica da je žensko tijelo prirodno lijepo i senzualno. Žene to uče dok odrastaju te otkrivaju da će privlačiti momke (mladiće) koji će učiniti sve moguće trikove kako bi privukli pozornost i naklonost mlade žene. Mnogim se mladim ženama ovo sviđa i često iskorištavaju svoju moć nad muškarcima pokazujući svoja tijela. Stoga će se neke mlade (i starije) žene namjerno odijevati na zavodljive načine kako bi dodatno potaknule osjećaj privlačnosti i kontrole. Muškarce to privlači i lako ih se namami.

Je li grijeh nositi bikini?

Je li dobro da žena, a posebno kršćanka, koristi svoje tijelo na takav način? Odgovor je očito ne. Žena mora biti oprezna da ne zarobljava muškarce i mora biti oprezna da ostane skromna. No, ovdje je problem subjektivnost. Ono što je skromno jednoj osobi nije drugoj. Tamo gdje jedna kršćanka neće nositi bikini, druga hoće. Što, dakle, trebamo zaključiti da je prikladno?

Odgovor leži u Bibliji. Prva Timoteju 2,9-10 kaže: „Tako i hoću da su žene u pristojnoj odjeći; neka se kite stidljivošću i čednošću, ne pletenicama ili zlatom ili biserjem ili skupocjenom odjećom, nego — dobrim djelima, što i dolikuje ženama koje ispovijedaju bogobojaznost.“ Biblijski uzorak za žensko odijevanje je čednost. Dakle, kontekst ovih stihova bavi se skupocjenim kićenjem; to jest bavi se ženom koja troši ogromnu količinu novaca na odjeću. Time privlači pažnju na sebe i pokazuje da je pretjerano zabrinuta izgledom. Zapazite što kažu dva komentara:

„Ovi pojmovi ne naglašavaju toliko odsutnost seksualne sugestivnosti, iako je ona uključena, već izgled koji je jednostavan, umjeren, razborit i bez razmetanja.“ (1)

„Oni koji ispovijedaju pobožnost trebaju se svojim odijevanjem, kao i svime drugim, ponašati kao da je to njihovo zanimanje; umjesto da polažu svoj novac na skupu odjeću, moraju ga polagati u djela pobožnosti i milosrđa koje se propisno zovu dobra djela.“ (2)

Naglasak je na tome da bi kršćanka trebala biti više zabrinuta za pokazivanje svog pobožnog karaktera umjesto svoje kože. Ako je njezin cilj impresionirati muškarca svojom pobožnošću, onda je sveta i posvećena. S druge strane, ako pokušava prikazati sebe na način da privuče muškarca, tada nije čedna. Dakle, poanta čednosti uključuje suzdržavanje od razmetanja vlastitog tijela. Mladi su muškarci posebno osjetljivi na ljepotu mladih žena, a cilj kršćanki ne bi trebao biti kamen spoticanja.

PROČITAJTE: Je li u redu da kršćani idu na plastične operacije?

Ne zaboravite, bikiniji nikada nisu bili problem u novozavjetnim vremenima, jer se nijedna žena tada nije pojavljivala na takav način. Tek su posljednjih nekoliko desetljeća takva javna prikazivanja postala prihvatljiva.

Pitanje čednosti

Oženjen sam za privlačnu ženu s lijepom figurom. Kad idemo na plažu, ona nosi jednodijelni kupaći kostim. Njezina je želja da ne prikazuje svoje tijelo na način da privuče pažnju na sebe. Želi uživati ​​u suncu na vjetru, ali također želi biti čedna. Mislim da je jednodijelni kupaći kostim dobar kompromis i pokazuje razumnu prosudbu.

Kad se bavimo ovim subjektivnim pitanjem čednosti, kršćanka se treba pitati koji su joj motivi da se tako nosi, i misli li da ono što nosi izaziva požudu kod muškarca (najvjerojatnije izaziva što god ona misli), i traži li Gospodnju volju u vezi svog izgleda. Naravno da ne može biti odgovorna za svakog muškarca, pogotovo jer može nositi na sebi i šator, ali opet će se naći netko tko će osjećati požudu. No, to nije bitno. Bitno je da ima odgovornost pred Gospodinom i da koristi svoje tijelo na pobožan i posvećen način, jer joj je ljepota dar od Boga. Njezina je obveza najprije prema Bogu. Stoga bi trebala moliti i pitati Boga što bi bilo prikladno za skromno odijevanje, a potom nastojati privući muškarce pobožnošću, a ne tijelom.

(1) Walvoord, John F., and Roy B. Zuck, The Bible Knowledge Commentary, Wheaton, IL: Scripture Press Publications, 1985.

(2) Henry, Matthew, Matthew Henry’s Commentary on the Bible, Peabody, MA: Hendrickson Publishers, 1997.

Autor: Matt Slick; Izvor: Carm.org

NAPOMENA: Mišljenja iznesena u ovom članku su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Novizivot.net.

NAJNOVIJE!