Je li grijeh plesati?

Mnogi konzervativni kršćani misle da je grijeh plesati, no je li to točno? Što možemo pronaći u Bibliji, a tiče se plesa koji je prihvatljiv za kršćane?

Biblija ne daje konkretne upute u vezi plesanja. Možda je korisno istaknuti neke primjere dobrog i lošeg plesanja, a potom spomenuti neke biblijske principe za izgradnju standarda plesanja. Izlazak 32,6. 19-25 – ovo je razočaravajući dio povijesti Izraela.

Dok je Mojsije bio gore na planini i razgovarao s Bogom, Izraelci su izgradili idol. U tom procesu štovanja idola počeli su plesati. To je završilo „zabavom“ (s. 6) i postalo „razuzdanost“ (neki prijevodi u 25. stihu kažu „razgolićenost“).

VIDI OVO: Kako možemo znati da je nešto grijeh?

U tom slučaju, ples je doveo do vrlo grešne aktivnosti. U Izlasku 15,20, Mirjam je plesala da proslavi pobjedu Božje sile nad Crvenim morem. Druga Samuelova 6,12-16 – David je „plesao pred GOSPODOM“ kako bi proslavio što je Kovčeg Saveza vraćen u Jeruzalem.

Svaki slučaj plesanja koji se ne smatra grešnim bio je u štovanju ili slavljenu Boga. Ovdje su još neki principi koje treba imati na umu pri razmatranju plesa: Propovjednik 3,4 – Postoji prikladno vrijeme za plesanje (a time i neprikladno vrijeme za plesanje). Psalam 149,3; 150,4 – oba stiha spominju da plesom možemo slaviti ili štovati Boga. Prva Korinćanima 6,19-20 – naša tijela pripadaju Bogu i ona su hram Duha Svetoga. Stoga, sve što radimo mora biti Njemu na čast.

Grijeh je plesati ako želimo skrenuli pozornost na sebe ili svoje tijelo

Plesanje da bismo skrenuli pozornost na sebe ili svoje tijelo, dakle, bilo bi pogrešno. Prva Korinćanima 7,1-3 kaže: „Dobro je čovjeku da se ne dotiče žene“ (VB). Pavao je priznao da muškarci imaju vrlo jaki seksualni nagon koji se lako aktivira. Zbog toga, mnogi stilovi plesanja u paru izvan braka mogu biti vrlo primamljivi, osobito muškarcima. „A od mladenačkih požuda bježi“ (2. Timoteju 2,22).

VIDI OVO: Kako mogu znati da mi je Bog oprostio neki grijeh?

Svako plesanje koje pobuđuje grešne želje u nama ili drugima jest grešno. Matej 18,6 – činiti nešto što može uzrokovati da se netko spotiče u grijeh apsolutno se ne tolerira.

Plesanje na način koji bi mogao uzrokovati požudu kod nekoga potpada pod ove smjernice. Prva Solunjanima 5,22 – ovo je korisno načelo ako nismo sigurni da je plesanje prihvatljivo: „Klonite se svakoga oblika zla!“ Ako vam se samo čini da bi moglo biti grešno, nemojte to činiti.

Na kraju, postoji mnogo neprikladnog plesanja kod vjernika koji bi trebali težiti ka tome da svojim životima i svojim tijelima proslave Boga. Ipak, Biblija priznaje da možemo plesati na način koji ne iskušava druge, ne iskušava nas i donosi slavu Bogu.

Izvor: Gotquestions.org

NAJNOVIJE!