Je li grijeh željeti umrijeti
Foto: Pixabay

Teolog John Piper napominje da nije grijeh željeti umrijeti i biti s Gospodinom, ali da je za kršćane važno da hodaju u vjeri i vjeruju Božjim obećanjima u trenucima ovozemaljske patnje i boli.

U nedavnom javljanju na radiju, Piper je odgovorio slušateljici imenom Marissa koja ga je pitala je li krivo željeti smrt kao bijeg od ovozemaljske boli i patnje koja je uzrokovana njezinom grešnošću.

„Imam 31 godinu, a život mi je upropašten“, napisala je, „Užasavam se ostataka svog života. Zbog grijeha sam izgubila sve one koje najviše volim (doslovno sve). Osjećam kao da se ne mogu iskupiti za svoje loše izbore dok sam ovdje na zemlji iako sam se pokajala i ispovijedala.“

Piper je najprije objasnio da je uobičajeni biblijski odgovor da nije grijeh čeznuti za rajem i za Kristovim prisustvom kada su nam na umu grijesi i tuge ovoga svijeta i naših života.

„Zapravo, rekao bih da, što osoba postaje svjesnija stanja u kojem je ovaj svijet, i što više tuguje za uništenošću ljudske duše, prirodnije je čeznuti za Kristom i rajem“, rekao je.

Ukazao je na Pavlove riječi u Poslanici Filipljanima 1,23-25: „Pritiješnjen sam od ovoga dvoga: želja mi je otići i s Kristom biti jer to je mnogo, mnogo bolje; ali ostati u tijelu potrebnije je poradi vas. U to uvjeren, znam da ću ostati i biti uz vas sve, za vaš napredak i na radost vjere“.

„Generalno govoreći, nije grijeh željeti biti s Gospodinom. To je biblijski i to je zdravo“, rekao je Piper.

No, objasnio je zašto je rekao da je to uobičajeni dogovor: „Mogu zamisliti situaciju u kojoj bi bio grijeh željeti umrijeti i biti s Isusom.“

Piper je dodao da u Svetom Pismu jasno piše da je i Pavao htio biti s Isusom, ali je znao da to još uvijek nije Božja volja.

PROČITAJTE: Ako ne idete za Isusom, umrijet ćete!

„On je to uzeo iz Božje ruke sa uvjerenjem da će mu Bog dati snagu i milost za ovaj život koji nije bio njegov prvi izbor“, objasnio je, „O životu koji će proživjeti na zemlji rekao je: ‘Pritiješnjen sam od ovoga dvoga: želja mi je otići i s Kristom biti jer to je mnogo, mnogo bolje; ali ostati u tijelu potrebnije je poradi vas (…)’ (Filipljanima 1,23-25).

Ključ svega, rekao je Piper, nalazi se u 2. Korinćanima 5,7, gdje Pavao govori: „Ta u vjeri hodimo, ne u gledanju“. Pokušao je ohrabriti Marissu da shvati da “propast i muka koju vidiš pred sobom ostatak svog života, nije stvarnost.“

„Barem ne treba biti stvarnost“, rekao je pastor, „Isus te zove, Marissa, da hodaš po vjeri, a ne po onome što tvoje oči vide. Slažem se da prema onome što vidiš kroz svoje oči svijet i budućnost izgledaju beznadno, užasavajuće i grozno. To je istina. To je tako. No to nije način na koji moraš živjeti.“

Apostol Pavao znao je da će ostatak njegovog života biti ispunjen tugom i boli, rekao je Piper, dodajući. „On će biti ubijen za Krista usred bolova i muke, a ne usred ugode. To je ono što je vidio očima ovoga tijela, ali je očima vjere vidio čuda kako se događaju u njemu i kroz njega.“

Piper je ponudio podsjetnik na Božja obećanja Njegovim ljudima koja se nalaze na mnogim mjestima u Bibliji, uključujući Izaiju (56,5): „(…) podići ću u kući svojoj i među svojim zidovima spomenik i ime, bolje nego sinovima i kćerima, dat ću im vječno ime koje neće biti iskorijenjeno.“.

„Da, Marissa, žudi za rajem, žudi za Kristom, žudi za danom kada više nećemo imati grijeha“, zaključio je, „No sada vjeruj Njegovim obećanjima kao što je učinio Pavao kada je bio suočen s bolnom budućnošću, ali je hodao po vjeri, a ne po onome što su njegove zemaljske oči vidjele. Božje obećanje za tebe je plod usred suše i razdora.“

PROČITAJTE: 4 snažne istine koje trebaju znati depresivni kršćani

Statistika pokazuje da je samoubojstvo u 2017. jedan od najvećih uzročnika smrti. U posljednjih 15 godina stopa samoubojstava porasla je gotovo 30%.

U svijetlu ove stvarnosti, brojni pastori i crkveni vođe razmislili su i progovorili o problemima mentalnih bolesti, samoubojstva i života poslije smrti.

Poznati pastor, Rick Warren, koji je izgubio sina kao posljedicu samoubojstva 2013. godine, ohrabruje one koji se bore sa tjeskobom i depresijom da se usredotoče na raj i da će to staviti njihovu patnju u perspektivu.

Citirao je 1. Korinćanima 2,9: „Što oko ne vidje, i uho ne ču, i u srce čovječje ne uđe, to pripravi Bog onima koji ga ljube“.

„Kada se počnete usredotočivati na ovakve istine onda se vaši problemi čine malenim u usporedbi sa slavom, radošću i užitcima koji vas čekaju u vječnosti“, rekao je, „Zamolite Boga da vam svaki dan pomogne da odaberete uživati Božju Riječ, lišiti um destruktivnih misli, i ispuniti svoje misli Isusom, drugima i vječnošću. Tada ćete pobijediti u bitci.“

Autorica: Leah MarieAnn Klett, Prijevod: Ida U.; Izvor: Christianpost.com