hoće li mi Bog oprostiti
Foto: Eugene Kukulka/Flickr
Ako ste primili Isusa Krista kao svog Spasitelja, Bog je već oprostio sve vaše grijehe. Ako niste, priznajte svoje grijehe Bogu, i On će vas očistiti i obnoviti vaš odnos s Njime (1. Ivanova 1,8-9)

Ovdje umetnite bilo koji grijeh koji ste počinili: _____ . Da, Bog može i hoće oprostiti svaki grijeh. Nauk pomirenja jest ono što objašnjava spasenje i oprost grijeha. Bog je pripisao Kristovu pravednost onima koji ponizno traže oprost grijeha (Izaija 53,5-6; 2. Korinćanima 5,21). Platio je punu cijenu za naš grijeh, i vjernicima je potpuno oprošten svaki grijeh koji počine – prošli, sadašnji i budući.

Tu je i oprost na dnevnoj bazi pošto priznajemo svoje grijehe i napuštamo ih radi našeg posvećenja. Bilo koji grijeh je ništa u usporedbi s ubojstvom Isusa, ali Isus je ipak rekao: „Oče, oprosti im jer ne znaju što čine!“ (Luka 23,34 VB).

Koncepti spasenja i oprosta neraskidivo su povezani. Srećom, Božja milost je dovoljna za bilo koji i svaki grijeh, bez obzira koji grijeh stavite na praznu crtu. Primanje oprosta ovisi od pojedinca. To je prvo pitanje; hoćete li primiti spasenje (oprost grijeha) koje Krist nudi? Ako je odgovor „da“, onda vam je potpuno oprošten cijeli dug grijeha (Djela 13,38-39).

Ovaj oprost dolazi samo po vjeri u Isusa i Božju milost, a ne po dobrim djelima (Rimljanima 3,20.22). Spasenje počinje poniznim priznanjem da nikada nećemo biti dovoljno dobri za odlazak u nebo vlastitim zaslugama i da trebamo oprost. Prihvaćanje Isusa Krista znači vjerovati da je Njegova smrt i uskrsnuće platilo kaznu za svaki grijeh koji je ikada počinjen i da je dovoljan da pokrije svaki grijeh (2. Korinćanima 12,9).

Dakle, ako ste primili Isusa Krista kao svog Spasitelja, Bog je već oprostio sve vaše grijehe. Ako niste, priznajte svoje grijehe Bogu, i On će vas očistiti i obnoviti vaš odnos s Njime (1. Ivanova 1,8-9). Čak i uz oprost, još uvijek možete imati osjećaj krivnje. Osjećaj krivnje zbog grijeha jest zapravo prirodna reakcija naše savjesti, i tu je da nas podsjeti da ne ponavljamo grešni obrazac. Razumijevanje da je Isus u potpunosti sposoban oprostiti svaku mjeru grijeha jest nada našeg spasenja. Razumijevanje oprosta jest lijek za osjećaje krivnje.

Spoznaja da je oprost stvarno prekrasan, milostiv dar od Boga koji nas voli, omogućuje nam da vidimo koliko je On uistinu predivan. Kada razmišljamo o našem vlastitom grijehu i kako smo jadni i nedostojni oprosta, postaje jasno da je Bog pun ljubavi, samilostan i dostojan našeg obožavanja. Naš grešan ponos koji se opire traženju oprosta jest ono što stoji između nas i odnosa s brižnim Spasiteljem. No, oni koji traže oprost mogu vjerovati da je Isus dovoljan i željan oprostiti i spasiti ih od njihovog grijeha, i na kraju će u njegove dvore ući sa slavljenjem (Psalam 100,4).

IZVORGotquestions.org