Hoće li moj brak ikada biti bolji? Savjet za razočarane supruge

Znamo da je brak zahtjevan. Svi to naučimo već drugi tjedan braka. Ali postoje različite vrste teškoća. Postoje teškoće ispunjene nadom u bolje sutra, a postoje i teškoće bez nade u bolje sutra.

Najteži brak je, naravno, onaj koji ima poteškoća, gdje postoji udaljenost i gdje postoji malo razloga za mišljenje da će se nešto promijeniti. U nekim od tih slučajeva možda neće biti otvorene izdaje, okrutnog ponašanja ili očitih grijeha koje bi djeca vidjela. Umjesto toga, brak je samo jedno razočaravajući, beživotan i usamljen.

Da stvar bude još teža, osobe koje trpe loš brak svjedoče brakove koji su sretniji ili barem bolji od njihovog. Vidite supružnike koji uživaju jedno u drugom. U tim trenucima, može se ušuljati ljubomora, iako rijetko kada naletite na žudnju. Umjesto toga, zbog tih podsjetnika samo se osjećate dodatno odvojeno od drugih.

Da stvar bude gora, vašem se braku ne pridodaje puno pažnje. Slomljenim brakovima da. Onim brakovima koji imaju problema, ali koji pokazuju rast da. No ljudima koji su razočarani u svojim brakovima ne. Shvatite ovaj članak kao podsjetnik na to da i vas netko vidi.

Što mogu učiniti?

Možda se osjećate kao da ste sve pokušali, ali ništa ne pomaže. No, ovo je i dalje istina: jedna osoba može napraviti razliku u vezi.

Isus uči: „Tko vjeruje u mene, kako kaže Pismo, iz njegova će srca poteći rijeke žive vode.“ (Ivan 7, 38) Drugim riječima, vi ste hodajući Šator saveza, a Duh koji živi u vama bit će živa voda na pustom mjestu. To je jako nadahnjujuće. Apostol Pavao pisao je o ženama nevjernih, koje i dalje žive sa svojim muževima. Napisao je da su žene posvećene i da se ta svetost širi. (1. Korinćanima 7, 14) Bog može upotrijebiti vašu svetost, koju imate u Kristu, kako bi promovirao djelo Krista u drugima.

Primijetite kako se ovo odupire skretanju prema bespomoćnosti. Jedan od razloga zbog kojeg se u brakovima osjećamo bespomoćno jest, jer ne postoji ništa drugo što možemo učiniti. Pomirimo se s time i pokušavamo izgraditi neovisnije živote. No kada imamo pouzdanje u to da će nas Duh upotrijebiti, postajemo otporniji, kreativniji i više uključeni.

Izbjegavajte tišinu i frustriranost

Razmotrimo sada na sklonosti, koje su se pojavile unutar nas. Oslanjate li se na tišinu, riječi izrečene u frustraciji ili oboje? Tišina nije biblijski utemeljena strategija. Iako zasigurno postoje razdoblja kada odlučujemo ne govoriti, to nije dugoročno rješenje ni za kakav odnos. Život s Bogom ispunjen je riječima, a mi trebamo oponašati načine kako Bog funkcionira u našim svakodnevnim životima.

Za riječi koje su izgovorene u frustraciji postoji jamstvo da će naići na neuspjeh. One su prirodne, ali rijetko kada su duhovne prirode ili od pomoći. Takve riječi razdvajaju, umjesto da pozivaju. Takve riječi gledaju svisoka umjesto da pozivaju na zajedništvo. Cilj su, naravno, mudre riječi, zbog kojih ćete postati cjeloživotni učenik/učenica. Nikada u stvari ne dolazimo do razine kada možemo reći da smo savladali ono kako trebamo izgovarati riječi. Umjesto toga, mudrost je potraga za blagom, koje uvijek sadrži više. Što više tražimo, to više toga otkrivamo.

Mudrost se pronalazi u strahu Gospodnjem (Izreke 9, 10), što znači da bivamo zapanjeni ljubavlju koju nam Bog pokazuje, nakon čega postajemo zreliji i ponizni slušatelji ispred Njega. (Psalam 5, 7) Dok osluškujemo, primjećujemo njegov karakterističan stil kod nas samih. Bog je nježan, strpljiv i pažljiv sa svojim riječima. Dok čitamo knjigu Mudrih izreka, ondje također primjećujemo da su Božje riječi uljepšane tako da izgledaju značajnije i privlačnije. Njegove riječi su, ukratko, dobre.

Čak su i Božji prijekori dobri. Svaka Božja riječ poziva nas da Mu se približimo kako se On približava nama i Bog očekuje naš odgovor. Bog nam govori i želi da i mi govorimo Njemu. Put mudrosti je uživanje u Njegovim riječima koje nam govori i slušanje tih riječi s užitkom. Te načine zatim prenosimo u naše odnose. Prema drugima se odnosimo onako kako se i prema nama odnosilo.

VIDI OVO: Molitva za brak: 9 jednostavnih molitvi koje možete moliti za svoj brak

Tražite mudrost i kreativnost

Ovaj zadatak izgovaranja mudrih riječi izrazito je duhovne prirode. Možda imate mnoge prirodne sposobnosti koje unosite u svoje odnose, ali mudrost je nešto drugo. To je dar Duha. Rad koji se nalazi ispred vas sastoji se od dva dijela. Prvo, želite čuti Božje mudre, dobre riječi, koje su pune ljubavi, upućene vama i želite uživati u njima. Nakon toga ga trebamo zamoliti za nešto što nam očajnički treba i što nam samo On može dati. Tražimo da nam da vješte, uljepšane riječi: “Zlatne jabuke na srebrnom tanjuru”. (Izreke 25, 11) Nakon toga postajete kreativni.

„Nedavno sam bio zadivljen/a dobrotom Božjih riječi upućenih nama i molio/la sam se za rast u načinu kako govorim drugima“…

Vaš supružnik o tome želi razgovarati kasnije. „Da, teško mi je o tome razgovarati. No te stvari izgledaju važno. Možemo li odvojiti malo vremena za subotu ujutro“?

„Oboje nas vjerojatno uvodi dosta priča o roditeljima u naše razgovore. Kako si ti vidio/vidjela da ja to činim“?

„Danas baš imam problema u pogledu različitih stvari (navedite što vas muči). Možeš li se moliti sa mnom“?

„Razmišljao/la sam o stvarima koje bih želio znati o tebi. Volio/voljela bih znati jednu stvar zbog koje si uživao/la u svom danu i jednu stvar koja ti je bila teška. Možemo li razgovarati o tome“? Kada živite u razočaravajućoj vezi, niste uvijek sigurni kako razgovarati o tome s prijateljima ili kako zatražiti molitvu. Evo načina na koji možete tražiti molitvu: možete zamoliti druge da se mole za to da vam Bog da vještinu u slušanju Božjih dobrih riječi, koje su upućene vama, kako biste ih mogli prenijeti drugima.

Učite iz vaših razlika

Razočaranja obično proizlaze iz razlika koje postoje između vas i vašeg supružnika. Možda ste jednom vidjeli sve vaše sličnosti ili ste vidjeli da su vaše razlike komplementarne. No tek sada vidite koliko se razlikujete. Na primjer, vi želite razgovarati; vaš supružnik želi izbjeći sukob. Želite biti partner u nekoj aktivnosti; vaš supružnik više voli stvari raditi sam. Nadate se da ćete se međusobno upoznati na dubok način; vašeg supružnika to ne zanima. Kao opće pravilo, razlike vode do frustracije, osim ako ne razumijete te razlike. Što više razumijete svog muža, to ćete biti strpljiviji u vašem odnosu. Rasprava o vrsti kulture koju doživljavamo u našim ranim godinama kod kuće, uvijek je dobar način za razumijevanje razlika. Možda je to lakše nego razgovarati o bračnom odnosu. Najveći se rizik javlja kada kritiziramo obitelj supružnika.

Druga kategorija za poboljšavanje razumijevanja bila bi način na koji su vaša dva uma jedinstveno strukturirana. Svrha ovoga nije govoriti o grijesima nego o vrstama osobnosti ili mentalnim sposobnostima. Vjerojatno već imate preliminarnu skicu kako biste mogli razgovarati o ovome. Na primjer: “Razmišljala sam o nama i o tome kako, kao svaki par, nas dvoje razmišljamo svatko na svoj jedinstven način. Čini se da ti razmišljaš kao građevinar ili inženjer, koji vidi problem i zatim smišlja način za rješavanje tog problema. Zbog toga zamišljam da, kada želim razgovarati, možeš lako pomisliti da se uvijek radi o problemu, i to problemu bez vidljivog rješenja. Ima li ti ovo smisla“? Osnovna zamisao ovog pristupa jest da vaš supružnik ima svoje razloge za svoje odgovore, koji su iznad toga da on tako odgovara i razmišlja samo zato što je grješan.

Maleni koraci

Kronično razočaranje teško će vidjeti malene korake koji idu u pravome smjeru. Ako su ti koraci ikada postojali, stvari su se brzo vratile na staro, zbog čega ste se prestali nadati da će biti bolje. Ali zapamtite da Krist djeluje u vama i da će Njegovo djelo utjecati na vaše bližnje. Zapamtite isto tako da je djelo Duha snažno, ali često suptilno. Ako ne budemo tražili kako Duh djeluje, Njegovo djelovanje će nam početi nedostajati. Imajući ovo na umu, držite oči otvorene. Potražite jedan način na koji Duh djeluje u vama i jedan način na koji Duh djeluje u vašem odnosu. Kad nešto vidite, to postaje vrijedno spomena.

Ovakva razmišljanja nisu nova. Ali mogla bi rasvijetliti istine koje već znate, ali koje su s vremenom izblijedjele. U tom smislu, ova su razmišljanja dio tog malog koraka, koji se odnosi na gledanje Duha na djelu, na način na koji nas nježno podsjeća na stvari koje su istinite i dobre.

Autor: Ed Welch; Prijevod: Ivan H.; Izvor: DesiringGod.org; Prevedeno i objavljeno uz dopuštenje portala Desiringgod.org koje vrijedi za Novizivot.net.

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

NAJNOVIJE!