Indija: Radikalni hinduisti napali devetero kršćana tijekom bogoslužja

Radikalni hinduisti napali su u nedjelju devetero kršćana tijekom bogoslužja.

Nasilnici su upali u novoizgrađenu crkvenu dvoranu u Koshalnaru tijekom nedjeljne službe te nemilosrdno tukli vjernike, što je rezultiralo hospitalizacijom devet kršćana. Prema lokalnim izvorima, rulja se okupila i okružila zdanje tijekom bogoslužja. Zahtijevali su da svećenik izađe iz dvorane.

Inače, mjesni je župnik obraćenik na kršćanstvo od 2013. Kad su svećenik i neki od vjernika izašli rulja ih je napala palicama, psujući ih i optužujući da su napustili hinduističku vjeru. Potom su upali u dvoranu i pretukli neke od okupljenih kršćana. U nasilnom napadu nekoliko je vjernika zadobilo ozbiljne ozljede te su prebačeni u bolnicu na liječenje.

Progoni kršćana sve učestaliji

Inače, učestalost i ozbiljnost progona su se povećali u Chhattisgarhu, a sve je rezultat iskrivljenih pogleda na osobnu vjeru pojedinca. Naime, radikali ne dozvoljavaju konverziju s hinduizma na neku drugu religiju i smatraju to nacionalnim problemom.

Nažalost, u ovom kraju postoji i drugi oblik ugnjetavanja kršćana – radikali ciljano traže grobove kršćana na seoskim grobljima te ih iskapaju. Oni tvrde da tijela kršćana trebaju biti pokopana na kršćanskom groblju, a ne u njihovom selu. Međutim, problem je što u selima Chhattisgarha nema kršćanskih groblja.

Chhattisgarh je država koja ima 30 milijuna stanovnika. Većina pučanstva su hinduisti, čak 93%, a kršćani čine manjinsku populaciju od oko dva postotka.

Chhattisgarh je jedna od 11 indijskih država u kojima se provode zakoni protiv konverzije. Te zakone zlorabe radikalni hinduistički nacionalisti kako bi uznemiravali i zastrašivali kršćane.

Izvor: Nedjelja/Bitno