NaslovnicaPopularnoOVO je jedina država koje se ISIL boji

OVO je jedina država koje se ISIL boji

Njemački novinar proveo je neko vrijeme u Islamskoj državi te u svojoj knjizi otkrio da se ta zemlja najviše boji Izraela. Po čemu je Izrael poseban?

Novinar i publicist Jurgen Todenhofer 2014. godine proveo je deset dana u Islamskoj državi, a ono što je tamo doživio prenio je u knjigu Inside IS – 10 Tage im “Islamishen Staat”. U intervjuu za Jewish News rekao je kako je jedina zemlja na svijetu koje se ISIL boji Izrael, prenosi Independent.

U intervjuu za Jewish News, njemački reporter ja kazao da Izrael nije uključen u ISIL-ov planirani prvi stadij kolonizacije Bliskog istoka.  “Jedina zemlja koje se Islamska država boji jest Izrael – kazali su mi da su svjesni toga kako je izraelska vojska presnažna za njih.

Smatraju da mogu poraziti američku i britansku pješadiju za koje tvrde da nemaju iskustva s urbanim gerilskim i terorističkim strategijama. Međutim, znaju da su Izraelci iznimno čvrsti jednako kad je u pitanju borba protiv gerilaca i terorista”, rekao je Todenhofer, prenosi Index.hr.

Novinar koji se prije bavio politikom jedan je od najistaknutijih kritičara američke politike prema Afganistanu i Iraku 2001. i 2003. godine. Rekao je kako se ISIL-ovi militanti koje je upoznao ne boje američkih niti britanskih vojnika, no vjeruju kako su izraelske obrambene snage realna opasnost.

Islamska država još je u listopadu putem video snimki uputila nekoliko prijetnji Izraelu, rekavši kako u Jeruzalemu neće ostati niti jedan Židov. Pozvali su na istrebljenje bolesti židovstva u cijelom svijetu.

Iako su vjeruje da su skupine povezane s ISIL-om aktivne u Gazi, dosad nisu zabilježeni teroristički napadi u Izraelu ili na okupiranom palestinskom teritoriju.

Nakon što mu je omogućena upoznavanje s džihadistima i dužnosnicima ISIL-a te njihovim sljedbenicima u Mosulu, Todenhofer je Al Qaedu u usporedbi s Islamskom državom nazvao “kikirikijem”.

“Žele pokazati da Islamska država funkcionira. Očekivao sam da ću upoznati brutalnu skupinu terorista, a umjesto toga upoznao sam brutalnu državu”, rekao je Todenhofer.

Izrael nije dio koalicije koju predvode SAD koja provodi zračne napade na Islamsku državu u Iraku i Siriji, ali smatra se da njihova obavještajna služba prenosi informacije saveznicima koalicije.