Istina o Hamasu

Što je prava istina o Hamasu? Prenosimo članak finskog teologa i radijskog voditelja pod nazivom Hamas opisan vlastitim riječima, sa stranice Evangelical Focus.

Mediji, koji Hamasovu agresiju i barbarsko ponašanje povremeno definiraju kao “neperspektivnost” Palestinaca izazvanu blokadom Gaze, ne razumiju Hamas i stoga pogrešno tumače narativ sukoba.

Razlog agresije ne povezuje se ni s dvodržavnim modelom koji se smatra rješenjem. Prema ovom tumačenju, s dvodržavnim modelom, Hamas ne bi imao razloga tako postupati.

Dakle, kada bi se samo Izrael mogao uvjeriti da popusti palestinskim zahtjevima za vlastitom državom, bio bi mir.

Ali Hamasove terorističke aktivnosti nemaju nikakve izravne veze s blokadom Gaze ili uspostavom suverene palestinske države uz Izrael.

Evo zašto.

Blokada Gaze započela je 2007. godine

Blokada Gaze započela je 2007. godine nakon što je Hamas prvo pobijedio na izborima na tom teritoriju 2006. godine, a potom preuzeo vlast i nasilno istjerao Fatah iz Gaze. Počela je Hamasova islamska diktatura, kao i terorizam protiv Izraela iz Gaze.

Kao rezultat toga, 2007. je počelo zauzimanje Gaze, koje je ponekad bilo čvršće, a ponekad labavije, ovisno o okolnostima.

Ali Hamas je osnovan još u kolovozu 1988. kako bi uništio Izrael i tada nije bilo blokade Gaze. Nekoliko godina kasnije, sa sporazumom iz Osla iz 1993.-95., palestinski vođa Jaser Arafat mogao se slobodno vratiti u Gazu, dolaziti i odlaziti gotovo kad je htio.

Hamasov temeljni dokument iz 1988. objašnjava što je pokret i njegovi ciljevi. I kaže da teroristički ‘otpor’ pokreta nema nikakve veze s blokadom Pojasa Gaze.

Hamas smatra da se Izraela treba osloboditi
Hamas smatra da se Izraela treba osloboditi

Hamas smatra da se Izraela treba ‘osloboditi’

Razlog leži općenito u postojanju židovske države kao takve. Riječ je o cijelom Izraelu koji Hamas smatra okupiranom islamskom zemljom i stoga ga se treba ‘osloboditi’.

Ne vjerujte mi na riječ, naravno. To stoji vlastitim riječima u temeljnom dokumentu Hamasa, Sporazumu od 18. kolovoza 1988.

Na primjer:

“Izrael postoji i postojat će sve dok ga islam ne uništi…”

Kasnije, članak 7 citira hadis (al Buhari) crpeći inspiraciju iz Muhammedovih riječi:

“Sudnji dan neće doći sve dok se muslimani ne budu borili protiv Židova (ubijajući Židove), a tada će se Židovi sakriti iza kamenja i drveća. Kamenje i drveće govore: ‘O muslimani, o Abdullah, iza mene je Židov, dođi i ubij ga’.”

Oni koji misle da je rješenje u dvodržavnom modelu neka pročitaju i članak 13. temeljnog dokumenta:

“Inicijative, takozvana miroljubiva rješenja i međunarodne konferencije su u suprotnosti s načelima Islamskog otpora … Nacionalizam Islamskog otpora je dio njegove vjere … Ove konferencije su samo sredstvo nametanja nevjernika na muslimanskoj zemlji. kao arbitri … Za palestinsko pitanje nema rješenja osim džihada. Inicijative, prijedlozi i međunarodne konferencije su gubljenje vremena i uzaludan trud”.

Nije, dakle, riječ o opsadi Gaze, niti o slomu dvodržavnog rješenja. Riječ je o postojanju Izraela na teritoriji za koju Hamas tvrdi da u potpunosti pripada islamu. A jedino rješenje za ‘oslobađanje’ cijele zemlje je krvoproliće i džihad.

Sekularnim medijima je, međutim, teško shvatiti da Hamas nije normalni racionalni akter koji se može “kupiti” materijalnim poticajima i obećanjima mira i sigurnosti sa svjetlijom materijalnom budućnošću.

Za sekulariste, religija i fanatične ideologije samo su površinski sloj osobnog identiteta koji pokriva stvarne ljudske težnje koje su navodno u konačnici materijalne.

Religija i ideologije se vide kao izrazi tih težnji, ali ne kao ‘prava stvar’. Ako se samo pozabavimo tim materijalnim težnjama, fanatični ideološki motiv s mržnjom prema Židovima će nestati. To je jedan od razloga zašto je sekularnim medijima teško dobiti ispravan narativ i objasniti Hamas kao aktera.

Hamas je sestrinska organizacija ISIL-a

Hamas je, prema njihovoj osnivačkoj Povelji, sestrinska organizacija istog Muslimanskog bratstva kao Al-Qaeda i ISIL. To se također odražava u načinu na koji djeluje i upravlja.

Godine 2017. Hamas je objavio novi dokument i njegova 42 načela. Jezik je ‘umjereniji’ od izvorne povelje (npr. reference na židovsku svjetsku zavjeru i Protokole sionskih mudraca više se ne koriste, itd.), ali politički cilj i poziv na nasilni oružani ‘otpor’ kao legitimni oblik borbe nije se promijenio.

Novi dokument može biti prihvatljiviji za zapadnjačku retoričku osjetljivost, ali izvorna Povelja iz 1988. sa svojom genocidnom mržnjom prema Židovima nigdje nije opozvana.

Akademski intelektualci koji su, u svjetlu novog dokumenta, tvrdili da se Hamas bitno promijenio, subotnjim brutalnim i pomno planiranim krvoprolićem protiv izraelskih civila pokazalo se potpuno u krivu.

Hamasove maske su pale

Finski predsjednik Sauli Niinistö rekao je o ruskoj invaziji na Ukrajinu: “Maske su pale. Vidi se samo hladno lice rata”.

Hamasove maske su također pale jer su društvene mreže preplavljene videosnimkama samih Hamasovih terorista koji besramno likuju nad zločinima koje su počinili, ubijajući cijele obitelji, otimajući i silujući žene, brutalizirajući djecu, pa čak i starije osobe. Neki od njih čak i preživjeli holokaust.

Mnogi su počeli uviđati krvavu stvarnost iza maske. Izrael nije neprijatelj Palestinaca ili stanovnika Gaze. Izrael mora nastaviti živjeti.

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare