10 predivnih istina koje Bog ima za usamljene žene

Postoji nada za usamljene žene! U ovom tekstu donosimo predivne istine koje Bog ima za sve usamljene žene. 

Ironija usamljenosti jest da se mnogi od nas osjećaju usamljeno! Iako je samoća ponekad dobra kako bi napunili baterije, važno je ne ostati predugo u njezinom okrilju. Koliko se samo žena među nama nenamjerno odvojilo od zajednice koju je Bog postavio oko njih? Dok ste ovo čitali, je li vam Duh Sveti u srce utisnuo misao da ste i vi možda jedna od tih žena? 

Ako se i sami borite sa usamljenošću, neka vam ovi predivni podsjetnici od Boga budu od pomoći. Autorica Meg Budcher na kršćanskom portalu Ibelieve.com donosi 10 predivnih istina koje Bog ima za usamljene žene: 

1. Ti si predivna

„Hvala ti što sam stvoren tako čudesno,
što su djela tvoja predivna.
Dušu moju do dna si poznavao“ (Psalmi 139,14). 

Ovo su zaista predivne i ohrabrujuće riječi. U hebrejskom originalu riječ „čudesan“ znači „divan, velik ili odličan“ kao i „poseban, jedinstven, ugledan“. Svaki ljudski život je Bogu vrijedan. Pismo otkriva da nas je Bog stvorio na Svoju sliku. 

Često smo u iskušenju da se odvojimo od zajednice jer smo preplavljeni svime. U redu je povući se na neko vrijeme kako bi se posvetili sebi i kako bi se odmorili. Ne trebamo osjećati krivnju, nego trebamo brinuti za svoje metalno zdravlje. 

No, ako je vaše povlačenje rezultat sumnje u sebe ili nesigurnosti, nemojte zaboraviti da nas Bog sve voli i da nas je On probudio ovo jutro kako bismo Njemu služili. On nas voli sada, kakvi god da jesmo, bez obzira imamo li sve pod kontrolom ili nam je cijeli život u neredu. On suosjeća i tu je za nas. Uvijek. 

2. Izabrane ste

„A vi ste rod izabrani, kraljevsko svećenstvo, sveti puk, narod stečeni da naviještate silna djela Onoga koji vas iz tame pozva k divnom svjetlu svojemu“ (1. Petrova 2,9). 

Izabrane i svete Božje osobe. Svaki život treba davati slavu Bogu. Pozvani smo voljeti Ga i dijeliti Njegovu ljubav ljudima oko sebe. Isus je u govoru na Gori rekao da je u redu povući se i odmoriti se. Jedna od pozitivnih stvari u povlačenju jest što tada imamo priliku razmotriti Božje upute za naš život. Imamo se više vremena moliti i čitati Pismo preko kojeg On komunicira sa svim vjernicima.  

3. Otkupljene ste

„Nek’ se pokrenu planine i potresu brijezi,
al’ se ljubav moja neće odmać’ od tebe,
nit’ će se pokolebati moj savez mira«,
kaže Jahve koji ti se smilovao“ (Izaija 54,10). 

Bog nikada neće iznevjeriti svoje obećanje otkupljenja. Isus je danas naše svijetlo u tami. Bili mi okruženi ljudima ili potpuno sami, samoća se lako ušulja. To je dio ljudske priče – pitamo se jesmo li vrijedni, jesmo li zavrijedili što ili jesmo li dobrodošli. 

„Ljubav moja neće odmać’ od tebe“ Bog nas uvjerava, „nit’ će se pokolebati moj savez mira“. Bog nije rekao da trebamo biti savršeni ili da trebamo zaraditi spasenje. Ne, On nam to daje besplatno, bez ikakvih uvjeta. On nam nikada neće odbiti dati oproštenje niti će nas manje voljeti. Kroz Isusa smo zauvijek otkupljeni.  

4. Shvaćene ste

„Ta nemamo takva Velikog svećenika koji ne bi mogao biti supatnik u našim slabostima, nego poput nas iskušavana svime, osim grijehom. Pristupajmo dakle smjelo Prijestolju milosti da primimo milosrđe i milost nađemo za pomoć u pravi čas!“ (Hebrejima 4,15-16). 

Mi služimo Bogu koji nas u potpunosti razumije. Ne samo da nas je satkao u utrobi, nego je naš Spasitelj hodao zemljom kako bi podijelio naš teret. Grijeh je jako oštetio ovaj svijet, no Isus je odabrao ostaviti svoga Oca kako bi hodao s nama. On je bio usamljen, izdan, osuđen, patio je te je bio tužan. On suosjeća s nama. 

Kada nas Isus izdigne iz teških razdoblja, važno je vratiti se u zajednicu kako bi pomogli drugima kojima je teško. To je jedna od najvažnijih Isusovih lekcija. Nakon što smo ozdravljeni, ozdravljajmo druge svojom prisutnošću. 

5. Nikada niste same

„U življenju ne budite srebroljupci, zadovoljni onim što imate! Ta on je rekao: Ne, neću te zapustiti i neću te ostaviti“ (Hebrejima 13,5). 

Božja su obećanja dobra. Isus je uvijek u našim životima kroz Duha Svetoga. On nam daje nadu kada nam je teško. Izolacija znači da smo fizički odvojeni od drugih, ali samoća potječe iznutra. 

Odvajanje vremena za samotno promišljanje o Pismu ili razgovor s Bogom daje našem životu kvalitetu. On je naš izvor ohrabrenja da živimo u zajednici s drugima te se ogleda u našem djelovanju u svijetu. Mi smo svijetlo svijeta, jer je On naš, a mi Ga vjerno slijedimo. Svijet treba to svijetlo. 

6. Savršeno ste postavljene u svoju zajednicu

„I pazimo jedni na druge da se potičemo na ljubav i dobra djela te ne propuštamo svojih sastanaka, kako je u nekih običaj, nego se hrabrimo, to više što više vidite da se bliži Dan.“ (Hebrejima 10,24-25). 

Odlazak u crkvu nije preduvjet spasenja, a niti bilo koja ljudska odredba dodana u crkveni zakon tijekom godina. To ne znači da ne trebamo i ne možemo uživati u divnim tradicijama. Moramo samo biti mudri prepoznati njihovu bit. Istinska crkva, božja obitelj, najbolje funkcionira s vratima otvorenim kako bi izašli u zajednicu i bili dlanovi i stopala Isusa Krista. 

Crkva nas može ispuniti kada se osjećamo prazno, jer je u zajedništvu Bog. Iako je ponekad dobro biti nasamo, važno je vratiti se u zajednicu i blagoslivljati druge u Njegovo ime. 

7. Čuje vas se

„I znamo li da nas uslišava
u svemu što ištemo,
znamo da već imamo
što smo od njega iskali“ (1. Ivanova 5,15). 

Bog nas čuje. Koliko ljudi u ovom trenutku moli, zahvaljuje Bogu ili priča s Njim? A On to sve čuje. Bog je sveprisutan i svemoćan. Ne samo da nas Bog čuje, nego nam i odgovara. Neki će odgovore pronaći u raznim čudima, a neki na načine koje ćemo možda spoznati tek kada budemo korak pred Rajem. 

8. Vaš život ima posebnu svrhu

„Njegovo smo djelo, stvoreni u Kristu Isusu za dobra djela, koja Bog unaprijed pripravi da u njima živimo.“ (Efežanima 2,10). 

Svaki život ima vrijednost koji se ne može izmjeriti niti odrediti. Mi ne možemo uvijek razaznati Božju svrhu. Životi osoba su unikatni, jedinstveni i posebni. Mi neprestano utječemo  jedni na druge, htjeli mi to ili ne, a to rezultira mnogim reakcijama i događajima  – dobrim i lošim. 

Naša jedinstvena svrha dio je Njegovog plana. Mi smo blagoslovljeni time što smo dio Njegovog velikog plana. Imamo privilegiju i čast raditi u tandemu s našim velikim Bogom. 

9. Voljene ste

„Zato im Ivan svima reče: »Ja vas, istina, vodom krstim. Ali dolazi jači od mene. Ja nisam dostojan odriješiti mu remenje na obući. On će vas krstiti Duhom Svetim i ognjem“ (Ivan 3,16). 

Evanđelje nije pasivno, a ne trebamo biti ni mi… ne više od onoga koliko nam je potrebno da se odmorimo. Isus je najveći izraz ljubavi ikada. Sve što On jest i što je postigao Svojom žrtvom jest učinjeno iz ljubavi. Njegova žrtvena ljubav nam daje snagu da se uključimo u zajednicu i dijelimo dalje tu ljubav – Isusa Krista. Zajednica je Božje sredstvo za širenje Njegove riječi. Mi smo voljeni i Bog kroz nas ostvaruje svoje naume u ljubavi. 

10. Ne trebate kroz život prolaziti same

„I reče Jahve, Bog: »Nije dobro da čovjek bude sam: načinit ću mu pomoć kao što je on.«“ (Postanak 2,18). 

Sve što Bog čini ima svrhu za naše živote jer je On dobar. On želi biti povezan s nama. Mi smo doslovno stvoreni da budemo s Njim u vezi i u vezi s ljudima koje On postavlja oko nas. 

Isus je umro kako bi otvorio komunikaciju između nas i našeg Oca. No to nije jednosmjeran komunikacijski kanal. Mi osjećamo dubinu Njegove ljubavi, ne samo u tihim trenucima, nego i kroz druge ljude koje je postavio oko nas. 

Kako širiti evanđelje čak i kada se želimo povući iz svijeta?

Čak i kada smo umorni i treba nam malo samoće, ne trebamo prestati širiti evanđelje. Za to nam mogu pomoći društvene mreže. 

No, one ne smiju postati zamjena za osobnu komunikaciju sa zajednicom. Nakon što smo se odmorili i napunili baterije, važno je da izađemo u zajednicu i osobno širimo Njegovu divnu Riječ. U međuvremenu, molite se Bogu da vam da snage da se vratite u zajednicu i činite Njegova djela. 

PROČITAJTE JOŠ: