Istine koje trebate izgovoriti kušnji
Foto: Pexels

Postoje najmanje tri istine koje možemo izgovoriti svojoj kušnji. Naučite govoriti istinu, Njegovu istinu, svakom iskušenju.

Kao stvarni sin Adama, osoba rođena s prirodnom sklonošću ka grijehu, imam bezbroj mogućnosti razmatrati grijeh i želju da ga počinim u njegovoj beskrajnoj raznolikosti.

Kao muž i otac, pastor i član crkve imam bezbroj prilika govoriti drugim ljudima o njihovom grijehu i njihovim kušnjama. I uvijek se iznova vraćam najjednostavnijoj istini, riječima koje se mogu i moraju izgovarati kušnji.

Prvo što trebate reći grijehu koji vas kuša jest ovo: To nisam ja!

Ta kušnja, taj grijeh ne odgovara vašem najdubljem identitetu. Oni koji su položili svoju vjeru u Krista Isusa su u Kristu Isusu – „Jer kao što u Adamu svi umiru, tako će i u Kristu svi biti oživljeni“ (1. Korinćanima 15,22).

Tu je sada jedinstvo u Kristu koje vam daje potpuno novi identitet. „Ili ne znate da… niste svoji? Jer kupljeni ste otkupninom“ (1. Korinćanima 6,19-20). Ako je Krist trs, vi ste mladica koja je ucijepljena na trs i postali ste neodvojivi (Ivan 15,5).

Niste više ono što ste bili. Novo ste stvorenje, obnovljeno na sliku Krista. Opravdani ste, usvojeni, sveti. U svom ste spasenju preobraženi na način da vaš najdublji identitet, vaš vječni identitet nije Sotonin, već Kristov; nije identitet grešnika, već sveca. Budite ono što jeste!

Druga stvar koju trebate reći kušnji jest ovo: Nemaš moć nada mnom!

Postojalo je vrijeme kada su grijeh i iskušenje imali potpunu moć nad vama. Bili ste pod vlašću Sotone, rob grijeha i nepravednosti (Rimljanima 6,20). Ali više niste. Kad ste položili svoju vjeru u Krista, postali ste oslobođeni vlasti grijeha. „Ovo znamo: naš je stari čovjek bio zajedno s njim razapet da se uništi ovo grješno tijelo te više ne robujemo grijehu. Jer tko umre, opravdan je od grijeha“ (Rimljanima 6,6-7).

Ne samo to, već u vama prebiva Duh Sveti (1. Solunjanima 4,8) koji vam daje silu da ne griješite i da radosno izaberete pravednost. Jedina sila koju grijeh ima jest sila koju mu dajete kada se odbijate držati za snagu Duha Svetoga koja može uništiti grijeh. Nemojte propustiti podsjetiti svoj grijeh da nema nikakav autoritet nad vama.

VIDI OVO: Koja je razlika između iskušenja i grijeha?

Treća stvar koju trebate izgovoriti svojem iskušenju jest ovo: Tvoja su obećanja laž!

Grijeh uvijek obećava toliko mnogo i uvijek daje toliko malo toga. Samo se sjetite što je grijeh obećao Adamu i Evi (Postanak 3,4-5) i što im je zapravo dao (Postanak 3,7 – Otkrivenje 22,21). Sjetite se što je grijeh obećao Abrahamu, Samsonu, Davidu, Judi, Petru, Ananiji i Safiri, te usporedite sa cijenom koju su platili. Štoviše, sjetite se koliko je grijeh koštao Isusa (iako je mu je grijeh nametnut, a ne da ga je On sproveo)!

Ako čitate svoju Bibliju čak i polovično, ne možete propustiti veliki jaz između onog što grijeh nudi i onog što pribavlja. Ako sagledate svoj život samo s trunkom iskrenosti, vidjet ćete isti taj golemi jaz.

Grijeh obećava radost, ali donosi bol; grijeh obećava sreću, ali donosi sramotu; grijeh obećava život, ali donosi smrt; grijeh obećava slobodu, ali donosi krivnju; grijeh obećava nebo, ali donosi pakao. Uvijek, baš uvijek laže.

Kušnja na grijeh je neizbježna budući da ste grešna osoba koja živi u grešnom svijetu. No, stvarno počinjenje grijeha nije nikako neizbježno kada ste postali sveti u Isusu Kristu. Naučite govoriti istinu, Njegovu istinu, svakom iskušenju.

Autor: Tim Challies; Prijevod: Vesna L.; Izvor: Challies.com