NaslovnicaDuhovnostZbog čega je Isus Alfa i Omega?

Zbog čega je Isus Alfa i Omega?

Isus kaže da je Alfa i Omega tri puta u Knjizi Otkrivenja. (Otkrivenje 1, 8; 21, 6; 13) Na grčkom jeziku, originalnom jeziku Novog zavjeta, ”alfa” je prvo slovo alfabeta, a ”omega” je bilo posljednje.

Nazvati sebe Alfom i Omegom, bilo bi jednako da se na hrvatskom kaže ”Ja sam od A do Ž”. Isus dodatno objašnjava značenje u Otkrivenju 22, 13, gdje On govori o sebi kao o „Alfi i Omegi, prvom i posljednjem, početku i završetku“ (također spomenuto i u Otkrivenju 21, 6) 

Alfa i Omega znači da je Isus vječan

Teološki, Alfa i Omega znači da je Isus vječan. Od početka do završetka, Isus je uvijek postojao i uvijek će postojati. To je osobina koja je jedinstvena za Boga, što znači da se Bog izjednačava s vječnim Bogom Ocem.

Isus je to činio i za vrijeme svoje zemaljske službe, kada je govorio religioznim vođama: „Prije nego što je Abraham rođen, ja jesam“. (Ivan 8, 58)  Oni su tu Njegovu izjavu shvatili kao tvrdnju da je On Gospodin, ”Ja JESAM” iz Izlaska 3, 14. 

Kao Alfa i Omega, Isus se povezuje sa Starim zavjetom

Nadalje, kao Alfa i Omega, Isus sebe povezuje s izjavama Boga iz Staroga zavjeta. Izaija 44, 6 kaže: „Ja sam prvi, ja sam posljednji; osim mene nema Boga“. Izaija 48, 12 uključuje: „Ja sam On; Ja sam prvi i ja sam posljednji“. 

Stari zavjet također naglašava upotrebu prvog i posljednjeg kao oznake početka i završetka nečega. Na primjer, 1. Ljetopisa 29, 29 kaže: „Djela kralja Davida, od prvog do posljednjeg, zapisana su u povijesti proroka Samuela, u povijesti proroka Natana i u povijesti vidioca Gada“. Kontekst jasno ukazuje na to da se  ”od prvog do posljednjeg” odnosi na ”od početka do završetka”, sintagmu koja se u 1. i 2. Ljetopisa koristi sedam puta. 

Alfa i Omega znači da je Isus Svevladar 

Možda prvi puta kada je taj izraz korišten najbolje sažima značenje izraza. Otkrivenje 1, 8 kaže: „Ja sam Alfa i Omega, govori Gospodin Bog – Onaj koji jest i koji bijaše i koji dolazi, Svevladar“. Isus je vječan Jedan i Svevladar, koji će se jednoga dana vratiti kako bi ispunio proročanstva Pisma. 

Isus je Alfa i Omega u svojoj vječnoj prirodi, svojoj ulozi u stvaranju, Njegovom održavanju svemira i u Njegovom mesijanskom poslanju. Oni koji čitaju riječi u kojima Isus govori o sebi kao o Alfi i Omegi u Otkrivenju, pronalaze Onoga koji o sebi govori kao o Gospodinu, koji će jednoga dana sve stvari učiniti novima. (Otkrivenje 22) 

Izvor: Compellingtruth.org; Prijevod: Ivan H.