Isus Bog Sin Božji isto vrijeme
Snimka zaslona: YouTube

Neke stvari u Bibliji su lake za razumjeti. No, postoje neke stvari koje je teže razumjeti. Bez obzira na to koliko ih proučavali još uvijek su tajna. Jedna od tih tajni jest ona kako Isus može biti Bog i Sin Božji u isto vrijeme.

Premda ovo jest tajna, ipak nešto možemo znati o njoj, ali i možemo dobiti neka pogrešna razumijevanja o Isusu.

Jedan je Bog i on nema ženu

U normalnim ljudskim odnosima, sin ima oca, ali sin ne može biti otac svom ocu. Oni su dvoje razdvojenih ljudi. Ako osoba ima oca onda ona mora imati i majku. To je normalan ljudski život.

Na puno mjesta u Bibliji Isusa se naziva Sinom Božjim. Na primjer u Mateju 4, 5; 14, 33 Marku 1, 1, Ivanu 1, 34. Stoga, ako na Isusa gledamo sa ljudske perspektive, mogli bismo zaključiti da Bog ima ženu koja mu je rodila Isusa.

Marija je ljudsko biće, nije dio Trojstva

Nigdje se u Bibliji ne spominje ”majka Božja” niti piše bilo što o tomu da Bog ima ženu. Ljudska žena po imenu Marija rodila je Isusa nakon što je nadnaravno ostala trudna bez seksualnog odnosa s bilo kime. Postoje priče o tome kako su u starome svijetu bogovi imali spolne odnose s ljudskim ženama, ali to se nikada nije dogodilo u Bibliji.

Marija je bila samo Isusova majka u smislu da Ga je rodila. Bog Otac se nije spustio s neba kako bi spavao s Marijom. Trojstvo nije Bog Otac, Bog Sin i Marija. Ne postoji više bogova. Postoji samo jedan Bog.

Bog je tri u jednome, ali nema tri boga

No ako postoji samo jedan Bog, kako On ima Sina koji je isto Bog? Kada Biblija govori o ”Bogu Ocu” i Isusu kao Sinu Božjem, ona govori o odnosu koji je postojao oduvijek u samome Bogu. Bog je jedan, ali On ima tri osobe. Ovo je teško za razumjeti i ljudi su svom silom pokušavali odgonetnuti ono što piše u Bibliji.

Znamo da postoji Bog Otac, Bog Sin (Isus) i Bog Duh Sveti. No Biblija je jasna oko toga da postoji samo jedan Bog. „Gospodin naš Bog, jedini Gospodin“. (Ponovljeni zakon 6, 4)

Bog i Isus su oduvijek bili Otac i Sin. Ključ za razmišljanje o Isusu kao Bogu i Sinu Božjem je u razumijevanju:

– Bog je postojao oduvijek.

– Otac je uvijek bio Otac.

– Sin je uvijek bio Sin.

Tko je nastao prvi? Otac ili Sin? Niti jedan!

U ljudskim odnosima, muškarac mora postati otac Nitko nije rođen kao otac. No Bog Otac je uvijek bio otac Sinu. Oni su oduvijek postojali jer su Oni jedno. Biblija kaže: „U početku bijaše Riječ i Riječ je bila s Bogom i Riječ je bila Bog. On je od početka bio s Bogom“. (Ivan 1, 1-2) U ovim stihovima ”Riječ” se odnosi na Isusa. Oni su oduvijek bili zajedno.

Isus je Božji Sin oduvijek

Zamislite kako dvije knjige same stoje na stolu. Jedna knjiga je na drugoj. Normalno, pomislili biste da je jedna knjiga bila stavljena na stol prva i da je nakon toga na nju stavljena druga knjiga. No zamislite da su te dvije knjige na stolu oduvijek, od početka vremena. Nikada nije postojalo vrijeme kada te dvije knjige nisu bile tako postavljene. Iako biste pomislili da je jedna knjiga postavljena prva, to nije tako. Bog Otac i Bog Sin su poput tih knjiga.

U ljudskom značenju, logično je pretpostaviti da je otac došao prvi i da je nakon njega došao sin. No Bog Otac i Bog Sin su oduvijek postojali zajedno, jer su jedno. Zato što koristimo riječi ”Otac” i ”Sin” izgleda kao da je otac bio prvi. No to nije istina i to je ta tajna.

Što znamo i što ne znamo

Ključ razumijevanja Biblije jest u razmatranju svih informacija koje u Bibliji postoje i otkrivanje kako one zajedno odgovaraju. Iz razloga što je Bog toliko veći od nas i našeg razumijevanja, neće sve ono što pronađemo u Bibliji imati smisla. Iz tog razloga jest tajna to kako je Isus mogao biti Bog i Sin Božji u isto vrijeme.

Ono što znamo jest to da postoji samo jedan Bog i da je Isus Bog, Otac je Bog i Duh Sveti je Bog. Kako to može biti, ne znamo. No trebaju li sve tajne biti odgonetnute prije nego što imamo vjeru u jednog, istinitog Boga, koji nam se otkriva u Isusu?

Autor: Karl Dahlfred; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Biblword.net