Isus dolazi iznenada

Na mnogo kršćanskih traktata, majica i knjiga vidio sam sličan detalj – sat, čije kazaljke pokazuju pet do dvanaest. To simbolizira da je kasno i kako je još malo vremena ostalo za spasenje po milosti, ili je to simboličko odbrojavanje drugom Kristovom dolasku.

Meni se čini da Božji proročki sat danas pokazuje možda već pet sekundi do dvanaest!? Mi smo generacija koja ne živi u “posljednje dane” već u “posljednja vremena tj. sate”, koji su objavljeni u Pismu i koji se ispunjavaju svakodnevno pred našim očima.

Jedan od krajnjih – zadnjih događaja posljednjeg vremena bit će “dolazak Gospodina na oblacima”. To će biti posljednji dan milosti Božje za ovo čovječanstvo!

Dok čitaš ove redove imaj na umu tri činjenice:

– Isus sigurno dolazi ponovno.

– Isus dolazi možda za vrijeme tvog života?

– Isus želi biti spreman za Njegov drugi dolazak!

Prvo bih reći na čemu se gradi kršćanska tvrdnja da Isus dolazi ponovo …

Kako možemo znati i kako možemo biti sigurni da Isus dolazi?

Možemo biti sigurni zbog … Zbog osobnih Isusovih riječi:

»Neka se ne uznemiruje srce vaše! Vjerujte u Boga i u mene vjerujte! U domu Oca mojega ima mnogo stanova. Da nema, zar bih vam rekao: ‘Idem pripraviti vam mjesto’? Kad odem i pripravim vam mjesto, ponovno ću doći i uzeti vas k sebi da i vi budete gdje sam ja.” (Ivan 14,1-3)

Pogledajte naš tekst … Ivan 14, 1-3. Zapazite treći stih, Isus jasno kaže … “ponovno ću doći …” Isus ne kaže, da će “On možda doći ponovno.” On ne kaže, “probat ću doći ponovno.” On kaže … “Doći ću ponovno!” Isusov život, znak, milijuni promijenjenih ljudskih života po svijetu – kroz evanđelje i naravno Njegovo slavno uskrsnuće iz mrtvih su također dokazi za vjerodostojnost Isusovih riječi.

Zaista, Isus dolazi ponovo! Pogledajmo sada, kako će to Isus doći …

KARAKTERISTIKE ISUSOVOG DOLASKA

Njegov dolazak se ne može predvidjeti.

Što se tiče vremena Njegova dolaska, Isus sam kaže: “A o tom danu  io tom času ne zna nitko – ni anđeli na nebu, ni Sin, nego samo Otac.” (Mt 24,36)

Drugim riječima, oni koji pokušavaju odrediti datum, ili izračunati točno vrijeme Isusovog dolaska u izravnoj su kontradikciji s Isusovim riječima. Njegov dolazak ne možemo predvidjeti.

Pošto ga ne možemo predvidjeti, ali to znači da ga trebamo, konstantno, svakodnevno čekati – očekivati! Očekivati ​​znači biti na oprezu, biti budan – to je na neki način – aktivno stanje. Očekuješ li aktivno Krista? Tako što rasteš u milosti, u spoznaji Riječi Božje, razvijaš svoj molitveni život, svjedočiš drugima, činiš dobra djela ljubavi … Ili je tvoj duhovno – kršćanski život čista pasivnost i forma: u crkvu – iz crkve, Biblija nepoznata knjiga, moć molitve strana …

Vjerujem da će Krista, kada bude dolazio po svoju Crkvu, najviše obradovati činjenica: DA GA NETKO ČEKA, OČEKUJE. Raduje li te kada dolaziš s dalekog puta, izlaziš iz vlaka i na stanici vidiš tvoju obitelj kako te čeka i traže gomilu ljudi, ne bi li te uočili, zagrlili i poželjeli ti dobrodošlicu.

Čekaš li Krista …? Čeka li Crkva Krista …?

Njegov dolazak bit će neočekivan.

Isus kaže u Mateju 24,44: “Zato i vi budite pripravni jer u čas kad i ne mislite Sin Čovječji dolazi.”

Pavao piše u 1. Solunjanima 52, sljedeće: “Jer i sami vrlo dobro znate da će Dan Gospodnji doći kao lopov u noći”

Znate li kako lopovi kradu? Onda kada su najmanje očekivani. Oni nikada neće doći da vas pokradu ako znaju da ih čekate spremni u zasjedi. Ne, oni će doći kad ni ne pomišljate da ćete biti pokradeni.

Slično tome, Isus će doći po Crkvu, Crkva će bukvalno biti zatečena Njegovim dolaskom! To nas uči da za Njegov dolazak moramo uvijek biti spremni! Naši životi uvijek trebaju biti čisti – kroz pokajanje “oprani” od grijeha krvlju Kristovom. Trebamo živjeti u stalnom posvećenju.

Apostol Ivan u vezi s drugim Kristovim dolaskom i praktičnim posvećenjem nalaže: “I tko god polaže ovu nadu u njega, čisti se kao što je i on čist.” (1. Iv 3,3)

Njegov dolazak je siguran.

Pogledajmo opet u 1. Solunjanima 4,16-17:

Jer sam će Gospodin – na zapovijed, na glas arkanđelov, na zov trublje Božje – sići s neba. I najprije će uskrsnuti mrtvi u Kristu, a zatim ćemo mi živi, preostali, zajedno s njima biti poneseni na oblacima u susret Gospodinu, u zrak. I tako ćemo uvijek biti s Gospodinom.” (SSP)

Tu piše da će Isus sigurno doći i da će to biti događaj kakav čovječanstvo nije “vidjelo”. Ne smijemo sumnjati u Njegov dolazak, nipošto. Tako možemo sebe dovesti u opasnost!

Autor: Jan Vareca