Isus lijek za strah

Isus kaže: ”Ja sam, ne bojte se” (Iv 6,21). On ima lijek za svaki naš strah. On nam nudi mjesto koje možemo nazvati pravim ”domom”.

Strah nas može tlačiti i kontrolirati. Može nas dovesti do depresije i očaja. Obavija nas tamom i približava nas osjećaju destrukcije i smrti.

Strah može postati tako nesnosan da smo mi spremni učiniti sve da se iz njega izvučemo… mnogi od nas danas žive u kući straha.

To je postalo očito mjesto prebivanja, prihvatljiva osnova na kojoj donosimo naše odluke i planiramo naše živote. Postoji tako puno uplašene djece, uplašeni studenti, pacijenti, roditelji, službenici i uplašeni vjernici. Skoro uvije, zastrašujuća figura stoji iza njih i drži ih pod svojom kontrolom: otac, učitelj, liječnik, šef, biskup ili Bog… strah je jedno od najmoćnijih oružja u rukama kojih koji žele kontrolirati.

Živite li u kući straha?

Dnevnik našeg svijeta – pitanja i predmeti koji ispunjavaju masovne medije – je dnevnik straha i moći. Postavljamo puno ”ako” pitanja: ”Što ću raditi ako ne pronađem posao, krov nad glavom, prijatelje… ako se razbolim, ako mi se dogodi nesreća, ako mi je brak neuspješan? Što ako mi netko ukrade sav nova, provali mi u kuću?” Također postavljamo puno ”kako” pitanja: ”Kako da odgajam djecu u ovakvom svijetu? Kako mogu uspjeti kao odrasla osoba? Kako mogu spriječiti slijedeći konflikt? Kako mogu stići do neba?”

Jednom kada prihvatimo ova pitanja kao svoja vlastita i postanemo uvjereni da moramo na njih naći odgovor, sve više i više ih nastanjujemo u kući straha.

VIDI OVO: Kako pobijediti strah od smrti?

Isus nije dao direktan odgovor na ni jedno od ovih pitanja. On ih je tiho ostavio po strani kao pitanja koja dolaze od nepotrebnih briga. Ona su bila postavljena zbog brige za prestiž, moć i kontrolu. Isus je obično transformirao pitanja u svojim odgovorima. Isus je rijetko prihvatio takva pitanja Njemu postavljena. On je shvaćao da dolaze iz kuće straha. ”Tko je najveći u Kraljevstvu nebeskom? Koliko puta moram oprostiti bratu koji griješi protiv mene? Sa kakvim autoritetom činiš sve ove stvari? Gospodine, je li taj čas već došao? Hoćeš li sada obnoviti kraljevstvo u Izraelu?…”

Kada Isus kaže: ”gradite si dom u meni kao što ja gradim u vama” (Iv 16,4 Jeruzalemska Biblija) On nam nudi mjesto koje možemo nazvati pravim ”domom”.

Dom je prostor gdje se ne trebamo bojati

Dom je mjesto ili prostor gdje se ne trebamo bojati, nego gdje možemo biti slobodni. Ali u osom svijetu milijunu ljudi su beskućnici. Neki su beskućnici zbog njihove luđačke strepnje, dok su drugi beskućnici zato što su bili izbačeni iz svojih gradova ili država. U zatvorima, mentalnim bolnicama, izbjegličkim kampovima, staračkim domovima, slobodnim prenoćištima, nailazimo na najbjednije ljude naših zemalja.

VIDI OVO: Molitva protiv straha i napada panike

Ja sam, ne bojte se

Ljubav je jača od straha. Mi smo od Krista pozvani, da usred ovog zastrašujućeg i provokativnog svijeta, živimo u kući ljubavi. On kaže: ”Ja sam, ne bojte se” (Iv 6,21). Kuća ljubavi je Kristova kuća, gdje možemo misliti, govoriti ili raditi kako Bog radi, ne na način kako to strahom ispunjen svijet radi. Iz ove kuće, glas – ”glas ljubavi” – bez prestanka zove: ”Ne bojte se… slijedite me… Kraljevstvo Božje nije u jelu i piću, nego u pravednosti, miru i radosti po Duhu Svetome… dođi, uzmi za baštinu kraljevstvo pripremljeno za tebe od postanka svijeta.”

Kuća ljubavi nije jednostavno mjesto zagrobnog života, mjesto na nebu daleko iznad ovoga svijeta. Isus nam je ponudio ovu kuću točno usred ovog preplašenog svijeta. Gdje ti živiš? Izbor je tvoj. Hajdemo se preseliti iz kuće straha u kuću ljubavi gdje Bog živi u Kristu.

Autor: Samuel Bombara