Zašto je Isus rekao da pomažemo glavu uljem kada postimo?

Zašto Isus kaže da pomažemo glavu uljem kada postimo? Je li pomazivanje glave religijski obred povezan s postom?

U Mateju 6, 16-18 Isus kaže: “I kad postite, ne budite smrknuti kao licemjeri. Izobličuju lica da pokažu ljudima kako poste. Zaista, kažem vam, primili su svoju plaću. Ti, naprotiv, kad postiš, pomaži glavu i umij lice da ne zapaze ljudi kako postiš, nego Otac tvoj, koji je u skrovitosti. I Otac tvoj, koji vidi u skrovitosti, uzvratit će ti.”

Ne privlačite pozornost

Većina ovog odjeljka je uglavnom jasna. Kada postite, bilo iz duhovne discipline ili osobnog posvećenja Bogu, ne pravite paradu od svog posta. Ne privlačite pozornost.

U stvari, učinite što možete kako bi spriječili ljude od saznanja da postite. Neka to bude između vas i Boga i vjerujte Bogu za nagradu.

Isus to isto govori u ovom poglavlju kada govori o osobnim molitvama i davanju milostinje. Iako je veći dio bogoslužja zajednički, i čini se s crkvenom zajednicom, postoje individualna djela službe koja su privatna. Zato ih to čini djelima vjere.

Ako nitko o njima ne zna osim Boga, i ne dobivamo za njih pohvalu od čovjeka, jedini razlog da ih činimo je ako zaista povjerujemo da je Bog tu, te zaista nagrađuje vjerne.

“A bez vjere nemoguće je omiljeti Bogu jer tko mu pristupa, vjerovati mora da postoji i da je platac onima koji ga traže.” (Hebrejima 11,6)

VIDI OVO: Kako treba postiti? Postoji pogrešan i pravi način posta

pomazati glavu uljem
Foto: Stocksnap.io

Neće li pomazivanje glave privući pozornost?

Ali postoji jedan dio stiha koji nam nije odmah jasan. Zašto Isus kaže da bi kada postimo trebali pomazati glavu ili staviti ulje na glavu? Je li pomazivanje glave religijski obred povezan sa postom? Ako jeste, kako se to uklapa u skrivanje stvari? Neće li polijevanje moje glave uljem privući mnogo pozornosti i pokazati da postim?

Istina iza ovoga je mnogo više praktična i poučna. Ulje nije bilo povezano ni s jednim obredom. Ulje je bilo vrlo praktični element antičkog svijeta. Osoba bi pomazala svoju glavu uljem kada bi sela jesti s drugima. Bilo je higijenski i imalo je svrhu sličnu današnjem dezedoransu.

Ugodan miris maslinovog ulja bi prekrio sve druge neugodne mirise života u pustinjskom i radnom antičkom gradu. Ova praksa se u stvari spominje na nekoliko mjesta u Pismu, kao na primjer kada David koristi sliku stola za ručanje da bi oslikao Božji blagoslov, govoreći:

“Trpezu preda mnom prostireš na oči dušmanima mojim. Uljem mi glavu mažeš, čaša se moja prelijeva.”(Psalam 23,5)

Ili kada Isus prekorava farizeje i hvali grešnu ženu, govoreći:

“I okrenut ženi reče Šimunu: Vidiš li ovu ženu? Uđoh ti u kuću, nisi mi vodom noge polio, a ona mi suzama noge oblila i kosom ih svojom otrla. Poljupca mi nisi dao, a ona, otkako uđe, ne presta mi noge cjelivati. Uljem mi glave nisi pomazao, a ona mi pomašću noge pomaza.”(Luka 7,44-46)

VIDI OVO: Ovakav post je Bogu najugodniji – nije samo suzdržavanje od mesa

Na taj način bi skrivali svoj post između sebe i Boga

Ulje za glavu je bilo osnovni dio zajedničke večere, a farizej je bio grub i negostoljubiv kada nije ponudio nijedno. Zato, kada je Isus rekao “pomaži glavu” ili “stavi ulje na glavu”, govorio je svojim učenicima da se ponašaju kao da su jeli, tako da nitko ne shvati da poste.

Čineći ovo, skrivali bi svoj post između sebe i Boga, te iz tog razloga ne bi primili hvalu ili čast od čovjeka. Umjesto toga bi se samo uzdali da će Bog nagraditi ono što je učinjeno u tajnosti.

Autor: Luke Wayne; Prijevod: Ivana R.; Izvor: CARM.org